Planen för det nya Paushuset delar Enköping

Parkeringgarage under marken, butiker, food court och galleria i markplan och sedan bostäder, kontor, takterrasser och orangerier i övriga plan. Här är de storslagna planerna för det nya Paushuset.

  • Publicerad 13:31, 25 okt 2021

Viktigt för oss att den uppskattas av de som ska använda den.

”Det kommer att bli så bra och fint”, ”Snyggt, sätt spaden i backen” ”Ussch... Ser ut som nya Mavzaleum på Röda torget i Moskva”.

Mitt i Enköping kunde i slutet av förra veckan på webben visa de första bilderna på hur det nya Paushuset kan komma att se ut.

Som ni kan läsa ovan går Enköpingsbornas åsikter om planerna isär.

I förslaget framgår det att den nya byggnaden ska uppföras i mellan två och tio plan. Parkeringshus i två plan under byggnaden. Galleria,
food court och butiker i bott-envåningen på plan 1, kontorslokaler i plan 2, 3 och 4.
I övriga plan föreslås bostäder och orangerier. Dessutom finns planer på en takbar på toppen av byggnaden.

Huset kommer att byggas i en trappkonstruktion där byggnaden kommer att variera i höjd.

Chans att tycka till

Detaljplaneförslaget presenterades för Plex-utskottet i torsdags förra veckan. Nu ska förslaget ut på samråd och då får Enköpingsborna chansen att tycka till om planerna.

– När samråd exakt ska börja håller vi på att spika men säkert under vecka 44, säger Domagoj Lovas, Planarkitekt/tf. stadsarkitekt på Enköpings kommun.

Dialoger kommer ske på olika sätt, antingen genom ett formulär på kommunens webbplats eller genom fysiska dialogmöten och en utställning i Paushuset.

– Vi har arbetat länge för detta och vi har haft en bra dialog med kommunens tjänstemän och politiker hittills under processen och vi är mycket nöjda med det förslag som vi arbetat fram, säger Johan Thorwid vd på Andersson Company, som äger Pausfastigheten tillsammans med Alm Equity.

Åsikter mycket värdefullt

Även om det är kommunen som kommer att ta emot formella synpunkter, sammanställa dem, bemöta dem och arbeta vidare på förslaget utifrån de regelverk som finns, så är det viktigt för fastighetsägaren vad Enköpingsborna tycker om förslaget.

– Vi har redan i det förslag som tagits fram arbetat in resultaten från den enkät som gick ut till Enköp-ingsborna i samband med Årets stadskärna så för oss är Enköpingsbornas åsikter mycket värdefulla, säger Johan Thorwid och tillägger avslutningsvis:

– Vi ser mycket fram emot en dialog med Enköpingsborna i planprocessen kring det konkreta förslag som nu finns framme. Som fastighetsutvecklare är det naturligtvis viktigt för oss att den produkt vi tar fram blir bra och uppskattas av dem som ska använda den, Enköpingsborna.

Dagens Paushus ska jämnas med marken. Därefter ska byggnaden, enligt förslaget, uppföras i gammal stil och likt en trappa bli högre och högre i från Stora torget sett

Och vad Enköpingsborna tycker om byggplanerna är i allra högsta grad relevant.

– Vi måste ha med oss Enköpingsborna i det här.

Fastighetsägarna Andersson Company och Alm Equity AB har storslagna planer för Paushuset.

Idag tas detaljplaneförslaget upp på Kommunstyrelsens plan-, mark- och exploateringsutskott (Plex). Föreslaget beslut från Samhällsbyggnadsförvaltningen är att detaljplaneförslaget för Centrum 18:1 med flera ska få grönt ljus och skickas ut för samråd.

Mitt i Enköping har har läst gestaltningsprogrammet som är en del av beslutsunderlaget för dagens beslut i Plex.

I framtaget gestaltningsprogram med tillhörande konceptförslag som Kjellander Sjöberg Arkitekter gjort visas arkitektskisser på hur det nya Paushuset kan komma att se ut. (se bild).

– Det förslag vi har tagit fram kommer att innehålla ett så kallat multihus som innehåller allt från parkering och butiker till kontor och bostäder. Hela syftet är att skapa en fastighet som lever 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, sade fastighetsägaren Johan Thorwid, på Andersson Company, till Mitt i Enköping i början av oktober.

Om Plex-utskottet ger Detalljplaneförslaget grönt ljus under dagens sammanträde skickas ut förslaget ut på samråd. Dessutom kommer det göras en utställning i Paushuset där planerna kommer att visas upp för allmänheten.

– Det hoppas vi göra redan i slutet av oktober om allt går som det ska, säger Johan Thorwid.

När kan ”nya Paushuset” stå klart?

– Enköping har ju en ambition att utses till årets stadskärna 2025. Vår förhoppning är att det ska vara klart tills dess, säger Johan Thorwid avslutningsvis.

Kommentarer på Facebook om planerna:

"Fint! Först det där och sedan bygger de upp hotellet i gammal stil, perfekt!"

"För högt!"

"Fint förslag! Det behövs ett ”lok” som drar centrumhandeln."

"Vilken förbättring!"

"Men vilket lyft för Enköping och torget! Hoppas verkligen att det blir godkänt i alla instanser."

"Snyggt i och för sig, men onödigt högt och stort."

"Helt ok, vad som helst är ju bättre än det som finns där nu".

"Tycker Enköping är tillräckligt förstört av all fula höghus som kommit upp".

"Ussch... Ser ut som nya Mavzaleum på Röda torget".

Visa merVisa mindre

Trä och tegel

Det nya Paushuset vid Stora torget ska byggas i huvudsakligen trä och tegel med olika fasaddjup, varierat taklandskap, takterrasser, orangerier och grönska.

Källa: Enköpings kommun

Det kommer nya Paushuset att innehålla

Handel

Restauranger med tak-terass och utservering

Utställningsytor

Kontor

Bostäder

Parkering för bilar och cyklar under markplan

Visa merVisa mindre

Man åtalad för barnvåldtäkt

Nyheter Man boende i Enköpings kommun är åtalad för våldtäkt mot barn.fredag 26/11 9:30

Rånare greps i Enköping

Nyheter Två Enköpingsbor har gripits misstänkta för att ha rånat en ung man i centrala Västerås på onsdagskvällen den 24 november. Det rapporterar Sveriges Television. Enköpingsborna är män i 20- och...torsdag 25/11 8:27