Stadsbyggnadsnämnden har nu godkänt stadsbyggnadskontorets förslag om att inte göra några större förändringar i planerna.

– Vi bedömer att de inkomna synpunkterna inte föranleder några omfattande förändringar av förslaget, säger Helena Persson, stadsplanerare vid stadsbyggnadskontoret.

Däremot har det uppstått frågetecken under samrådet som behöver utredas. Bland annat om hur bygget påverkar Bällstaån.

– Vi har en problematik med Bällstaån. Den är kulverterad och har ett ganska långsamt flöde ut mot Mälaren, vilket gör att det kan bli översvämningar särskilt vid intensiva regn. 

Utöver det kan vissa mindre justeringar av byggnader ske, för att minska deras skuggning av redan befintliga bostäder i området. 

Under samrådet uttryckte flera en oro kring trafiksituationen på Duvbovägen, där föräldrar redan i dag släpper av sina barn till skolan. Trots önskan om fler parkeringsplatser vid den tänkta skolan blir de inte fler, i stället satsas det på breddade trottoarer för att skapa säkrare skolvägar och en möjlig cykelbana och busshållplats.

"Fler idrottsytor"

Under byggtiden behöver idrottsverksamheten någonstans att ta vägen, och planen är en evakueringsyta i Sundby.

Flera påpekade under samrådet att idrottsytorna överlag prioriteras bort i planeringen, då Bromstens IP yta minskar efter att skolbygget står klart.

Helena Persson säger att det finns en intressekonflikt mellan skolans behov av ytor och behovet av idrottsytor. Men hon menar att bygget inte kommer ge mindre möjlighet till idrottande än i dagsläget. Tanken är nämligen att ha kvar den föreslagna ytan i Sundby utöver den idrottshall och de två konstgräsplaner som planeras på Bromstens IP:s södra del, vilket innebär fler idrottsytor totalt.

– Det är klart att de som är vana att ha hela ytan vid Bromstens IP, tycker att de får en mindre yta. Men vi ser att de får nya kvaliteter med en ny idrottshall och lika mycket möjligheter att utöva idrott, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/stort-engagemang-mot-skola-pa-bromstens-ip/repvcc!B6Rurq2Fl09@C6iuIXSNcQ/