Planen: Dalvägen genom Tumba ska bli mer stadslik

Framtiden för länsväg 226 mellan Vårsta och Södra länken är under luppen. Enligt avtalet som är på väg fram ska Dalvägen genom Tumba bli mer stadslik.

  • Publicerad 05:00, 17 jul 2020

Trafikverket är på väg att sluta en avsiktsförklaring för länsväg 226 med Botkyrka kommun, Huddinge kommun och Region Stockholm. Dalvägen ser ut att få ett nytt utseende.

”Hus kan byggas närmre Dalvägen”

Enligt avsiktsförklaringen som kommunstyrelsen i Botkyrka ställt sig bakom blir vägen genom Tumba mer stadslik än i dag.

– Avsiktsförklaringen är viktig. När den är klar kan vi börja med planeringen för Dalvägen. Om storleken på vägen minskar möjliggör det för mer stadslik bebyggelse utmed vägen, och att hus och verksamheter som butiker och företag kan byggas närmre vägen, säger Botkyrkas kommunalråd Gabriel Melki (S).

Med i avsiktsförklaringen finns även planer för Förbifart Tullinge del 2. Tullingepartiets ledare Anders Thorén är skeptisk till att de planerna kommer att bli verklighet inom överskådlig framtid.

”Lite som Hammarby sjöstad”

Han är desto mer positivt inställd till planerna för Dalvägen i Tumba.

– Det är bra om folk som åker genom Botkyrka får ett mer positivt intryck. Det kan man verkligen inte säga att Dalvägen ger i dag utan det är bitvis sunkigt. Lite som Hammarby sjöstad såg ut en gång i tiden.

Länsväg 226 går hela vägen från Vårsta till Södra länken i söderort. I höst ska politikerna i Huddinge ta ställning till avsiktsförklaringen.