Snart välkomnas besökare till Skärholmens bibliotek. Genrebild. Foto: Michael Erhardsson

Planen: Då ska Skärholmens bibliotek öppna

Nu öppnar bibliotek i flera delar av landet igen. Stadsbibliotekarie Daniel Forsman berättar vad som gäller i Skärholmens stadsdelsområde.

  • Publicerad 10:08, 12 jan 2021

Den 19 december stängde biblioteken i Stockholm för att minska smittspridningen av covid-19. Nu öppnar bibliotek i flera delar av landet igen. Men Skärholmsborna får vänta ytterligare en tid.

– Vi hoppas kunna öppna i Skärholmen den 25 januari, säger Daniel Forsman, chef för biblioteken i Stockholms stad.

Men restriktioner gäller fortfarande.

– Vi har flyttat isär datorer och möbler så att människor inte ska sitta så nära varandra och kommer att tillåta 40 besökare, säger Daniel Forsman.

Även Bredängs bibliotek planerar att öppna, men för max 10 besökare, i foajén där man kan låna böcker och få hjälp med utskrifter. Men det kommer inte att finnas sittplatser eller datorer.

Stängningen tung för många

Biblioteken har fått blandade reaktioner på stängningen.

– En del tycker att det är bra att det är stängt så att färre personer rör sig ute i samhället. Men för många som är beroende av bibliotek för att låna datorer, skrivare och få tillgång till kultur och litteratur har de här veckorna varit väldigt jobbiga, säger Daniel Forsman.

Kan låna dator i andra stadsdelar

Fram till öppningen har biblioteken i Högdalen, Farsta och Kista öppet för den som behöver skriva ut dokument, scanna eller låna datorer.