Upplands-Bro kommun skickar nu ut en ny detaljplan på samråd. Planerna den här gången rör fastigheten där ett av Bros äldsta hus ligger.

Det handlar om Viktor Jonssons affär i Bro, ett stenkast från stationen.

Planen som ligger på bordet nu ska möjliggöra bygget av två stycken bostadshus med plats för 45-50 lägenheter. Främst rör det sig om ettor och tvåor.

De nya husen är enligt förslaget tänkta att bli tre våningar höga, samt innehålla en inredd vindsvåning.

Planen syftar till ovanstående, men även att Viktor Jonsson-huset ska ”skyddas från rivning och förvanskning, ett skydd som inte finns i den detaljplan som gäller idag”.

Samtidigt framgår att det närliggande magasinet, en byggnad i trä, kommer behöva rivas enligt den nya detaljplanen.

https://www.mitti.se/nyheter/kommunen-ar-intresserad-av-att-kopa-viktor-jonssons-affar/lmtaE!7869207/

De nya lägenhetshusen är tänkta att byggas så att de passar in i omgivningen.

Husen är planerade att byggas bakom och till höger om den gamla affärslokalen, om du står på Stationsvägen och blickar mot fastigheten.

Och vad är tänkt att ske med själva affärsbyggnaden?

Även i denna byggnad ska det enligt planen byggas lägenheter. Men därutöver ska en upprustning ske, samt ”göra det möjligt att ha verksamheter i byggnaden”.

Under samrådstiden bjuder kommunen in till ett digitalt informationsmöte. Detta genomförs onsdagen den 9 februari klockan 18.

Samrådstiden pågår 24 januari - 28 februari. Under den här perioden kan du tycka till om förslaget. Hur du går tillväga för att göra detta hittar du mer information om på kommunens webbplats, så även vad gäller nämnda informationsmöte.