Pladding har de senaste åren blivit allt mer populärt i Europa. Foto: Läsarbild Pressbild/Carlsberg Sverige

Pladding tar fart i innerstan – kajak och skräpplockning

Är du en paddelfantast och dessutom en miljövän? Då är nog pladding en aktivitet för dig i sommar. Här plockar du skräp ur vattnet samtidigt som du paddlar runt i Stockholms vatten.

  • Publicerad 12:00, 7 jul 2020

Först kom begreppet plogging – där du joggar och plockar skräp i naturen. Nu är pladding det nya heta. Det går ut på att du plockar skräp ur vattnet samtidigt som du paddlar för att bidra till renare sjöar och hav.

Gratis att hyra kajaker

Bakom initiativet som nu tagit fart i Stockholm står GreenKayak, en miljöorganisation som startade i Danmark. Organisationen lånar ut kajaker gratis, men den som paddlar måste dela med sig av det i sociala medier.

Även Carlsberg har varit med och ordnat så att kajaker sedan några veckor tillbaka går att hyra i Stockholm på Klara Strand Café och Mälarpaviljongen, men också på Point 65 i Solna.

– I sommar firar många semestern hemma i Sverige och pladdling är en perfekt aktivitet för att upptäcka vår fantastiska natur runt om i landet och bidra till renare vatten och en bättre framtid, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige, i ett pressmeddelande.

Räknas och sorteras

Kajerna har plats för två personer och paddlarna får med sig en hink och varsin skärpplockare. Plasten och skräpet som samlas in sorteras och räknas.

Fram till slutet av september går det att hyra kajaker. Här kan du boka en kajak.