Sex pistoler har försvunnit ur ett vapenskåp inne på Rosenbad. Foto: Mostphotos

Pistoler stulna inifrån Regeringskansliet

Flera pistoler och hundratals patroner i ammunition har stulits inne på Rosenbad, rapporterar Dagens juridik. Vapnen var till exempel tänkta att användas vid en terrorattack.

  • Publicerad 17:29, 14 nov 2019

För ungefär två veckor sedan upptäcktes det att sex pistoler av modellen Glock 17 och omkring 300 patroner var försvunna ur ett vapenskåp inne på Regeringskansliet, enligt Dagens juridik.

– Vapnen måste kvitteras ut av den som hämtar det. Hur någon kommit in i skåpet och tagit dem är okänt. Det är ammunition som avser att göra så mycket skada som möjligt, säger en källa till tidningen.

Skydda statsministern vid en terrorattack

Bland annat arbetar statsministern inne i Regeringskansliet tillsammans med inrikesministern samt justitie- och migrationsministern.

Enligt Dagens juridik är pistolerna tänkta att användas av skyddsvakter ifall det till exempel pågår ett terrorattentat eller när säkerhetsnivån är förhöjd.

Securitas ansvariga för säkerheten

Det är Securitas som ansvarar för vapnen och Regeringskansliets skyddsvakter.

Men det är oklart hur många som kan komma åt vapenskåpet och de försvunna pistolerna.

Varken Securitas, Regeringskansliets säkerhetsansvarige eller pressinformatör har velat uttala sig i frågan. Inte heller polisen, statsministern eller någon annan berörd minister.

Polisen har bekräftat att det pågår en förundersökning.