Svea hovrätt ändrade fängelsedomen mot mannen till skyddstillsyn och vård. Foto: Ulrika Lind

Piskade kvinna i Vallentuna – slapp fängelse

En man som bland annat misshandlat en kvinna i Vallentuna med ett skärp och hotat flera personer med kniv och pistol, slipper fängelse. I stället ska han övervakas och få vård mot sitt missbruk.

  • Publicerad 09:52, 30 aug 2017

Mannen i 30-årsåldern slog kvinnan över ryggen upprepade gånger med ett skärp, så att hon fick blåmärken och ett sår. Han slutade inte slå förrän hon spelade död.

Händelsen inträffade 2016 i Vallentuna.

Hotade med kniv och pistol

Nu under sommaren dömdes mannen av Attunda tingsrätt för misshandeln och en rad andra brott, bland annat hot med pistol och kniv mot flera personer i Vallentuna.

Nu har även Svea hovrätt, dit mannen överklagat, sagt sitt. Hovrätten fastställde tingsrättens dom som innebär att mannen döms för bland annat misshandel, ringa misshandel, olaga hot och grovt olaga hot.

Däremot slipper mannen straffet på ett års fängelse som tingsrätten bestämt och döms i stället till skyddstillsyn i ett och ett halvt år med särskild behandlingsplan. Enligt hovrätten har mannens drogproblem ”i väsentlig grad bidragit till att brotten begåtts”.

Friades från bilrån

I tingsrätten friades mannen från åtal om att med pistol ha tvingat till sig en bil, eftersom uppgifterna om detta var för vaga.

Av domarna framgår det att mannen dömts för olika brott under 20 års tid, och att det flera gånger rört sig om långa fängelsestraff.