EGET ANSVAR. Kasim Saeed, Sara Hemmingberg och Olivia Uliana Starck tycker alla att det har varit påfrestande med distansundervisning. Men de tycker också att de har lärt sig att ta ansvar. Foto: Sacharias Källdén

Pirriga studenter på väg ut i livet

Efter en annorlunda gymnasietid är det snart dags för Östra gymnasiets studenter att springa ut i livet. "Det känns jättekonstigt, det har gått så fort. Men jag är väldigt tacksam över att vi får en ganska normal student", säger Sara Hemmingberg.

  • Publicerad 09:30, 10 jun 2021

Nu springer Östra gymnasiets studenter ut efter en minst sagt annorlunda gymnasietid.

– Det känns som att det var nyss man träffade alla för första gången och hälsade på Stefan (rektorn). Det har gått så fort, det känns lite overkligt, säger Sara Hemmingberg.

Vi träffar henne tillsammans med Olivia Uliana Starck och Kasim Saeed på skolan en av de sista dagarna på terminen. Sara går ekonomiprogrammet med inriktning juridik, Olivia går samhällsprogrammet med inriktning media och Kasim teknikprogrammet.

De är alla tre förväntansfulla.

– Det känns pirrigt och konstigt. Vad gör man nu, liksom, säger Olivia och skrattar.

Undervisning på distans

Gymnasietiden blev inte riktigt som de tänkt sig. Sedan mars 2020 har de antingen haft distansundervisning på heltid eller varit på skolan var tredje vecka.

– Det är väldigt speciellt med distansundervisning. Man går upp på morgonen, äter frukost och sätter sig vid datorn. Sedan sitter man där tills man loggar ut för dagen. Dagarna flyter samman, säger Sara.

– Det var jättesvårt att fokusera i början. Man skjuter upp allt. Men efter ett tag vande man sig. Jag tror att man har blivit bättre på att ta ansvar, säger Olivia.

– Vi har nog ändå lärt oss ungefär lika mycket, säger Kasim.

HATTEN AV. Mösspåtagningen är avklarad och Sara Hemmingbergs studentmössa är redo för högtidsdagen. Nu väntar den bara på klasskompisarnas hälsningar. Foto: Sacharias Källdén

Jobb och plugg väntar

De är glada över att de hann vara i skolan under den första delen av sin gymnasietid så att de hann lära känna varandra innan det blev distansundervisning.

– Och det känns bra att vara här nu så att man har tid att säga hej då ordentligt, säger Olivia.

De har alla tre ganska tydliga planer på vad de ska göra i höst.

– Jag vill gå T4, alltså det fjärde året, så att jag blir gymnasieingenjör och sedan kan börja jobba, säger Kasim. Jag vill gärna jobba med programmering.

Oliva jobbar som siminstruktör och har dessutom fått ett kundtjänstjobb.

– Jag skulle egentligen ha åkt till USA ett år och gått på college, men jag skjuter upp det ett år, då coronaläget förhoppningsvis är bättre. I framtiden vill jag utbilda mig till polis, vi har flera poliser i min familj, säger hon.

Sara har sökt fristående kurser och har samtidigt ett halvtidsjobb på Ica. Dessutom spelar hon innebandy på allsvensk nivå.

– I framtiden vill jag plugga juridik och kanske jobba internationellt. Men det känns lite för tätt inpå att börja på en lång utbildning nu, när man inte är helt säker.

FESTYRA. Olivia Uliana Starck och Sara Hemmingberg ser fram emot utspringet. De ska båda åka båt med sina klasser på studentdagen. Sedan är mottagningarna uppdelade på flera dagar. Foto: Sacharias Källdén

Ser fram emot utspring

Men innan framtiden och vuxenlivet tar vid har de en student att se fram emot. En student som blir ganska så normal – trots en onormal tid.

Det blir champagnefrukost och klassvisa utspring och både Saras och Olivias klasser har hyrt båtar som de ska åka runt med.

– Det känns härligt att vi kan ha mösspåtagning och utspring. Folk började nästan gråta när vi fick reda på att det blir utspring. Vi är väldigt tacksamma för det, säger Olivia.