Sofia Åkerström och Alice Arnesson Bergman väntar otåligt på upprop i Vällingbyskolan. Foto: Anders Göransson

Pirrig skolstart i Vällingby

Roligt, spännande – och lite pirrigt. Det var många känslor när Sofia och Alice – precis som 798 andra sexåringar i Hässelby-Vällinby – på måndagmorgonen förberedde sig för det första uppropet den allra första skoldagen.

  • Publicerad 15:58, 20 aug 2018

I år är det för första gången obligatoriskt för alla barn i Sverige att gå i förskoleklass. Det innebär skolplikt från sex års ålder – men någon känsla av tvång fanns verkligen inte på Vällingbyskolans gård där sexåringarna, med sina händer i föräldrarnas, samlades för upprop.

De bägge kompisarna Sofia Åkerström och Alice Arnesson Bergman har sett fram emot skolstarten hela sommaren, och natten före den stora dagen har det inte blivit mycket sömn för sexåringarna. Sofia sammanfattar sina känslor kort och koncist:

– Kul! Spännande!

Alice håller med. Nu ska de både leka och lära – för man kan göra både och, tycker de och ser lite stolta ut.

– De känner sig väldigt, väldigt stora nu. Precis som deras storasystrar som redan går i årskurserna över, säger Elin Arnesson, mamma till Alice.

Sexåriga Natasha Ahmed med föräldrarna Sadia och Khaled inför skolstarten vid Vällingbyskolan.

En bit bort står Natasha Ahmed med sina föräldrar Khaled och Sadia. På frågan om hon ser fram emot att gå i skolan nickar hon lite blygt.

– Hela sommaren har hon frågat ”är det nu på måndag skolan börjar?” Hon somnade väldigt sent igår, men ändå gick det lätt att väcka henne, berättar Khaled.

Totalt var det terminsstart för 7 493 grundskoleelever i Hässelby-Vällingby, varav jämnt 800 började i förskoleklass.