Till Kistamässan kommer folk från hela regionen för att ta sina sprutor. Foto: Stefan Källstigen

Pirr och nervositet utanför vaccinationscentralen i Kista

Kistamässan har blivit ett centrum för vaccination mot corona, och har kapacitet för 10 000 vaccineringar per dag. Mitt i drog dit förra veckan för att ta tempen (nåväl) på besökarna, som visade sig komma från regionens alla hörn.

  • Publicerad 16:35, 12 maj 2021

Foto: Stefan Källstigen

Stefan och Marie Eriksson, 63 och 62 år, Mälarhöjden

– Oj vad smidigt det var! Man kommer in i den enorma, luftiga salen där man sitter med stort avstånd från varandra. Vi hade faktiskt corona båda två i maj förra året och har haft antikroppar sedan dess, sist vi testade för en vecka sedan fanns de kvar. Så här i efterhand har det varit en räddning, vi har kanske inte behövt känna oss fullt lika begränsade under året som gått och har kunnat leva på rätt normalt. Men ändå – att nu ha fått ta första dosen vaccin känns enormt skönt. Det känns som slutet på en era.

Foto: Stefan Källstigen

Dan Udell, 61 år, Upplands Bro

– Jag ska precis in och ta vaccinet nu. Jag gick spontant in och kollade lediga tider för 1,5 timme sedan och lyckades få en så snabbt. Jag bor egentligen rätt långt bort, i Upplands Bro, men skulle in till stan för ett annat ärende så jag chansade. Det har varit en lång väntan. Jag har till exempel en dotter i Danmark som jag inte träffat på ett år på grund av smittan, så det ser jag fram emot allra mest. Över huvud taget ser jag fram emot att få resa igen.

Foto: Stefan Källstigen

Mona Henriksson, 60 år, Upplands Väsby

– Jag har precis fått min första spruta! Det blev Pfizer. Jag var kanske lite nervös, men nyttan väger ju definitivt tyngre än riskerna. Jag var knappt informerad om hur man kunde boka vaccinet men så tipsade min väninna mig om appen "Alltid öppet", och där gick det ju hur smidigt som helst. Jag tycker dock att man hade kunnat informera bättre om det generellt, det finns säkert många som missar och inte riktigt vet hur man gör. När jag skulle boka fanns det massor av lediga tider att välja bland här i Kista, och jag har hört att platser stått tomma. Det är synd.

Foto: Stefan Källstigen

Helene och Peter Moll, båda 63, Åkersberga

– Vi ska precis in och ta första sprutan, och är lite nervösa men mest pirriga. Det känns bra att vi har kunnat boka tid samtidigt och att vi kan gå dit tillsammans. Vi ser fram emot att få ta vaccinet, även om det är lite nervöst. Det fanns inte så många tvivel om att vaccinera sig, men just larmen om eventuella biverkningar har ju satt en del griller i huvudet ibland. I grund och botten är det dock såklart en självklarhet för båda. Nu går vi in gör det här.

Till Kistamässan kommer folk från hela regionen för att ta sina sprutor. Foto: Stefan Källstigen