Oroliga vatten gör att det kinesiska företaget, som ansvarar för frakten, tar extra säkerhetsåtgärder. Bilden på vakten är en arkivbild. Foto: Läsarbild Skanska/Most Photos

Pirater hotar guldbron – beväpnade vakter på fartyget

Slussens flytande guldtacka går nu in riskfyllda vatten på sin rutt från Kina till Stockholm. Pirater kan tänkas härja utanför Somalias kust – därför har beväpnade vakter hoppat på fartyget.

  • Publicerad 11:18, 17 jan 2020

Den nya gigantiska guldbron som ska förbinda Gamla stan med Södermalm i nya Slussen har påbörjat sin långa resa från Kina.

Men snart kommer båten till vatten utanför Somalias kust, vid Afrikas horn, som är ökänt för att vara ett tillhål för pirater.

Därför finns sedan torsdagen beväpnade vakter ombord på fartyget.

– Rederiet är väl medvetet om vilken hotbild som finns i de farvatten som man rör sig i. Därför klev det på vakter i går och de kommer finnas med fram till någonstans längs Suezkanalen, säger Eva Rosman, kommunikatör för Slussenprojeketet.

Hyrs in av Kinesiskt företag

Vakterna hyrs in av den kinesiska tillverkaren som byggt bron. Rederiet som kör fartyget ansvarar för frakten av bron ända fram till Stockholm.

Om allt går enligt plan borde den nya huvudbron anlända till Slussen omkring den 14 februari, enligt Stockholms stad. Då stängs också Stadsgårdsleden av, när bron monteras, vilket bland annat innebär att flera busslinjer dras in.

Här befinner sig fartyget just nu:

Nu är guldbron på väg till Slussen – följ resan från Kina

Så här är det tänkt att det ska se ut när guldbron kommit fram och monterats på plats vid Slussen. Illustration: Foster+Partners/Stockholms stad.