Familjärt. Adam Grawsiö Wallin, 12 år, och Peter Alestedt,14, har sedan barnsben tränats av Nosrat ”Nosse” Safai. "Vi har blivit som en familj", berättar de. Foto: Claudio Britos

Pingisklubben är deras andra familj – nu siktar de mot toppen

På tio år har mycket hänt i Täbys bordtennisklubb. Tack vare gemenskapen i klubben får de nu skörda framgångar med bland annat två ungdomsspelare i landslaget.

  • Publicerad 16:00, 22 nov 2021

Vi har till och med en nyckel hit så vi är här nästan hela tiden.

Många trappor ner under badhuset i Täby, tränar den relativt lilla klubben IFK Täby bordtennisklubb. Det enda ljus som når källarlokalen kommer från rören i taket.

Vid ett bord står Täbyklubbens framtid. Adam Grawsiö Wallin, 12 år, och Peter Alestedt, 14, och slår bollar mot varandra. De är rankade bland Sveriges bästa pingisspelare just nu i sin åldersgrupp.

– Jag har spelat här sedan jag var sju år gammal, jag började spela med pappa i garaget när jag var liten, men sedan blev jag bättre än honom, säger Peter.

Spelar i Italien

När skolan är slut på dagarna träffas de och spelar tillsammans. Vanligtvis runt två och en halv timme per dag.

Förra veckan åkte de tillsammans till Italien för att delta i en internationell tävling med landslaget, dit båda två är uttagna.

– Vi hänger hela tiden, på helgerna är det ofta matcher eller träningar med landslaget och då tränar vi hela dagarna, vi har till och med en nyckel hit så vi är här nästan hela tiden när vi är lediga, säger Peter.

Höstlovet bestod av träning med landslaget.

– Det är kul när man blir uppmärksammad och blir uttagen till internationella tävlingar, då blir man mer taggad på att spela.

Nedläggning hotade

Klubben har inte alltid varit så bra som den är idag, berättar tränaren Nosrat ”Nosse” Safai. När han fick förfrågan om att ta över träningarna för cirka tio år sedan skulle klubben läggas ner och slås samman med Stocksund.

Skruv. "När jag gör ett högt uppkast, då vill jag ha mycket skruv i bollen", säger Peter Alestedt och slår till. Foto: Claudio Britos

Idag har de, förutom talangerna på ungdomssidan, även ett damlag i division ett och ett herrlag i division två. I herrlaget spelar även Adam och Peter och planen är att även herrlaget ska gå upp.

– Vi har aldrig tidigare levererat ungdomar på landslagsnivå. Det har hänt otroligt mycket sedan vi började satsa för tio år sedan.

Trots att det är hård träning vissa dagar skrattar killarna mycket när bollarna flyger över nätet. De berättar att gemenskapen är det fina med pingisen. Både i klubben med även bland spelare runt om i Sverige.

– Det är ju det som får en att fortsätta, alla är väldigt snälla mot en, nästan hela tiden, säger Adam och Peter fyller i:

– Man har ju varit här sedan man var barn så klubben har blivit som ens andra familj.

Gott om föräldrar

Stämningen märks även i hallen där föräldrar byter av varandra på träbänkarna längst med borden.

– Det finns en så stor gemenskap i klubben. Det är en tuff sport mentalt eftersom det inte är en lagsport, då behövs det många runtomkring, säger Karin Grawsiö Wallin, mamma till Adam.

Nosse fyller i:

– Det är en nyckel till att vi lyckas. Alla hjälps åt här för att utveckla de yngre, seniorer spelar mot unga och föräldrarna är aktiva. Att barnen också får satsa på studier och på andra sporter och att det inte bara är elitträning, det är viktigt, säger han.

Höga ambitioner

Killarna, de vill satsa högt, riktigt högt. Drömmen är att nå världstoppen. Men det krävs hård träning för att komma dit, vilket de vet om.

– Det gäller att vinna tävlingar och sen måste va kul, jag vill först komma med i seniorlandslaget först, säger Peter.

Pingis är livet. Varje helg är det match, varje lov landslagsträningar och varje kväll träning, trots det har Adam Grawsiö Wallin och Peter Alestedt inte tröttnat på varandra, tvärtom. Foto: Claudio Britos

Peter Alestedt

14 år

Bor i Roslags Näsby

Studerar på Engelska skolan i Täby

Bästa slag enligt honom själv: Tillbakadrag

Bästa slag enligt Adam: "Ballongplock"

Visa merVisa mindre

Adam Grawsiö Wallin

12 år

Bor i Näsbypark

Studerar på Engelska skolan i Täby

Bästa slag enligt honom själv: Forehand

Bästa slag enligt Peter: "Fiska"

Visa merVisa mindre