Pingisen håller äldre piggare

Två dagar i veckan spelar seniorer pingis i Prästängshallen. Inte bara för att hålla igång och träffa andra människor. Pingisen är även bra för både rörlighet och reaktionsförmågan och så håller det huvudet igång.

  • Publicerad 09:50, 29 okt 2021

Pingis för äldre på Prästängshallen. Foto: Claudio Britos

Margareta – 91 år och äldst i gänget

Vid ett bord står Margareta Hartfree. Hon spelar dubbel med tre andra kvinnor. Det blir intensiva bolldueller med långa bollar, men de räknar inte poängen.
Det viktigaste är inte att vinna utan att ha roligt tillsammans. Alla fyra säger att de blir mycket piggare av att spela.

– Jag blir rörlig också. Varje gång man böjer sig ner och plockar upp bollen tränar jag rörligheten i ryggen, säger Margareta Hartfree som är äldst i gänget med sina 91 år.

Visa merVisa mindre

Pingis för äldre på Prästängshallen. Foto: Claudio Britos

Idé från Norrland

Att Sigtuna IF startade en pingisgrupp för äldre berodde mycket på Berndt Hjelm som tog med sig idén från Norrland. Forskare rapporterar över hur bra pingis är för kroppen och hjärnan. Framförallt hjälper pingisträning hjärnan att fokusera, minnas och att ta snabba beslut.

– Det är mest gråskallar här. Men vi har roligt. Tisdagarna lockar flest spelare men det är nog för att vi avslutar passet med fika då, säger Berndt Hjelm.

Berndt Hjelm och kassören Sven Johnson brukar kivas. De håller på olika fotbollslag, AIK och Hammarby.

Visa merVisa mindre

Pingis för äldre på Prästängshallen. Foto: Claudio Britos

Livet runt ett pingisbord

– Varje boll har sitt eget liv. Man vet aldrig vad som ska hända, säger Muffe som spelar i en riktigt spännande dubbelmatch där det ena dubbelparet tog ikapp sju matchbollar.

Muffes lag förlorade det setet men han känner sig inte nedslagen.

– Att börja spela pingis är det bästa jag har gjort, säger han.

En av dubbelmotståndarna berättar att han fick en stroke men har lyckats komma tillbaka relativt snabbt.

– Det är mycket pingisens förstjänst säger han.

Visa merVisa mindre

Pingis för äldre på Prästängshallen. Foto: Foto: Claudio Britos

Hög närvaro bland de äldre

När Sven Johnson, som är kassör i Sigtuna IF, går igenom närvarolistorna ser han att pingisträningarna för äldre lockar spelare. I dag är det 35-40
spelare på varje träning.

– 2015 när vi började var vi 15 personer i snitt. Sedan dess har fler och fler kommit till. Men vi har fortfarande plats för fler. Även om man är nybörjare går det fort tills man kan spela bra, säger Sven Johnson.