Gunvor Holm, 96, och Gerhard Täll, 93, äldst av pensionärerna i turneringen i SL-hallen. Foto: Daniel Diaz

Pingis är prima för pigga pensionärer

Det är inte bara veteranerna J-O Waldner och Mikael Appelgren som gillar att skruva och smasha i Midsommarkransen. Varje vardag spelar verkliga veteraner från tre klubbar i SL-hallen. Lokaltidningen Mitt i var på plats när över 50 av dem gjorde upp om titeln bästa pensionärspingisspelare i Stockholm.

  • Publicerad 20:43, 14 nov 2018

– De har lite svårt för mina servar faktiskt. De är skruvade. Annars har jag inget specialslag direkt, säger Gerhard Täll.

Den 93-årige Södermalmsbon är bland de äldsta av deltagarna. Han började spela med Fältöverstens BTK, som tränar i SL-hallen i Midsommarkransen två gånger i veckan, så sent som för ett år sedan.

”Jag har lärt mig mycket på ett år”

– Jag har spelat badminton i 50 år och vi brukade spela lite pingis efteråt, men här i klubben är jag ny. Jag har lärt mig mycket på ett år, men framför allt har vi skoj, säger han.

Varje måndag och onsdag spelar Gerhard Täll pingis i SL-hallen med Fältöverstens BTK. Foto: Daniel Diaz

Utöver Fältöverstens BTK har även Spårvägens BTK och Tellus BK  pingis för pensionärer i SL-hallen. Nu är spelare från alla tre klubbarna på plats och deltar i en stor turnering som Svenska Bordtennisförbundet anordnar för att uppmärksamma och lyfta pensionärspingisen.

Snart matchdebut för 93-årige Gerhard

Om bara några minuter ska Gerhard Täll spela sin första pingismatch någonsin, men när han får frågan om han är nervös gapskrattar han.

Över 50 pensionärer ställde upp i bordtennisturneringen i SL-hallen. Foto: Daniel Diaz

– Ha ha, nej det var många år sedan!

Vet du vem du ska möta?

– Ja, han som sitter där, säger Gerhard och pekar på mannen som agerar domare vid ett av de många uppradade pingisborden.

Vad vet du om honom?

– Ha ha, ingenting! Jag har aldrig sett honom.

SL-hallens två äldsta lirare, Gunvor Holm och Gerhard Täll slår några bollar. Foto: Daniel Diaz

I en annan del av hallen väntar även Gunvor Holm på att få spela sin första match för dagen. Hon är äldst av alla med sina 96 år och har spelat bordtennis i över 30 år.

”Man har väl lite bollsinne”

– Ja, jag började spela när jag gick i pension 1987. Då spelade jag med Riddarsporren på Bryggargatan, men sedan slogs den klubben ihop med Tellus och sedan dess har jag spelat här, säger Gunvor Holm som åker från Östermalm till Midsommarkransen och tränar två gånger i veckan.

Hade du spelat pingis tidigare?

– Nej, men jag har alltid hållit på med idrott. Gympa och korgboll till exempel. Man har väl lite bollsinne.

Gunvor Holm började spela bordtennis när hon gick i pension 1987. Som tur är har hon ännu inte fått några problem med synen. ”Nej, det är bara hörseln som är lite dålig”, säger hon. Foto: Daniel Diaz

Gunvor Holm har vunnit klubbmästerskapet i Tellus BK två gånger, men det var några år sedan.

– Ja, i början blev man duktigare, fast nu går det ju åt andra hållet, säger hon och skrattar.

Pengar från ”Framåtfonden” stöttar

I mars fick Bordtennisförbundet 100 000 kronor från Svenska Spels och Riksidrottsförbundets ”Framåtfonden”. Pengarna används för att bedriva bordtennis för personer över 65 år.

Soffhäng à la ungdomsgård. När pensionärerna träffas och spelar pingis i SL-hallen är det inte bara motion det handlar om utan även socialt umgänge. Foto: Daniel Diaz

I Stockholm har pingis för pensionärer redan varit stort i många år. Dagens pingisturnering är ett sätt att uppmärksamma och hylla verksamheten berättar Bordtennisförbundets Max Ansbro som är på plats i SL-hallen.

– Vi ansökte om pengar för ett projekt som handlar om att få fler att röra sig, och att röra sig längre. Bordtennis kan man verkligen spela länge, det är få idrotter där en 96-åring kan spela mot en 8-åring. För oss är det viktigt att stötta hela vår pingiscommunity, inte bara ungdomar som ska bli duktiga eller landslagen utan också veteraner.

Svåraste momentet kan vara att plocka upp bollen

Tävlingen i SL-hallen är ett sätt. Ett annat är att hjälpa veteranerna med att erbjuda PT, berättar Max Ansbro.

– Det kan faktiskt vara så att det svåraste momenten för några är att plocka upp bollen från golvet. Kan vi erbjuda PT eller sjukgymnastik som gör att man kan ta hand om kroppen bra så kan de ju spela ännu längre, säger han.

Förklädd pingisstjärna får tufft motstånd

Samtidigt pågår turneringen för fulla muggar med gruppspel på förmiddagen innan det blir gemensam lunch och därefter slutspel på eftermiddagen.

I en tuff och välspelad match dundrar Thomas Sundling och Bengt Svensson hårda smashar mot varandra. Vad bara ett fåtal i hallen vet är att ”Bengt Svensson” i själva verket är en förklädd Ulf ”Tickan” Carlsson, 57, som har sex VM- och fem EM-turneringar på meritlistan.

”Bengt Svensson” – en förklädd Ulf ”Tickan” Carlsson agerar domare i en av matcherna. Foto: Daniel Diaz

– Jag har varit här och spelat mycket och sett pensionärerna och tjötat med dem. Jag hoppas att de inte känner igen mig, det är spännande, viskar han efter matchen.

”Jag vägrar att lägga mig”

Risken finns förstås att några av de gråhåriga vinnarskallarna fattar misstankar under spelets gång.

– Ja, de var fundersamma redan innan. ”Är du verkligen pensionär eller?” sa de. Några är väldigt duktiga, och de spelar ju här fyra fem gånger i veckan, men jag vägrar att lägga mig, säger ”Tickan” Carlsson.

Blåsningen avslöjas när ”Bengt Svensson” tar av sig skägg, peruk och glasögon och blir sig själv, tidigare pingisproffset Ulf ”Tickan” Carlsson. Foto: Daniel Diaz

Thomas Sundling må ha fått en tuff dust mot den 57-årige tidigare elitspelaren, men fick sin revansch några timmar senare. Han tog hem A-gruppen i turneringen för 65-plusare och kan nu titulera sig Stockholms bästa pensionärsspelare.

Turneringens A-final. Thomas Sundling (tv) lyckades besegra Pan Ming (th). Foto: Christine Olsson / TT


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!