Pilregn över Runö i går

I helgen föll kraftiga skurar av pilar på Runö i Österåker. Anledningen: en historisk bågskytteklubb höll en historisk tävling.

  • Publicerad 10:46, 12 jun 2016

– Det var den första riktiga tävlingen i historiskt militärt bågskytte i Sverige, säger Henrik Arnstad, journalist, författare tillika kassör i bågskytteföreningen Sagittarii Holmiae, Stockholms långbågsfänika.

Föreningen spänner inte vilka bågar som helst utan är specialiserad på engelska långbågar, berömda för sin goda verkan under hundraårskriget (1337–1453).

Med dem fällde engelsmännen drösvis med franska riddare. Så effektiva var de att engelsmännen inte riktigt velat släppa dem. I stället ingår Sagittarii Holmiae i Fraternity of St George, en engelsk förening för långbågar som räknar sina anor till 1509.

– Det är vår moderklubb. Vi reser ofta till England. Förra året när man firade jubileum över slaget vid Azincourt 1415 fick vi komma till drottningens privata park vid Windsor castle och skjuta, säger Henrik Arnstad.

Speciellt med de berömda pilbågarna av idegran är att de är kraftfulla och skjuter tunga pilar långt, uppemot 300 meter som längst. På lördag blir det kortare skjutavstånd – maximalt 150 meter. Det kan jämföras med vanligt tävlingsbågskytte som sker på avstånd upp till 90 meter. Dessutom användes långbågarna ofta för att skjuta indirekt genom att skyttarna riktade sina vapen snett uppåt och avfyrade pilarna i en vid båge mot målet.

Sagittarii Holmiae har ett 40-tal medlemmar.

Tävlingen Saint Erik at the Marks på fälten söder om Runö kursgård vanns av Anders Hedlund.

– Som vanligt, säger Henrik Arnstad.

Anders Hedlund fick ihop 44 poäng, tvåa blev Markus Nyström med 33 poäng.