Ordet pilgrim förknippas ofta med långa vandringar med heliga platser som mål. Så behöver det inte vara. En pilgrimsvandring kan också vara en tur genom Nackareservatet.

– Det som skiljer en pilgrimsvandring från andra vandringar är det andliga perspektivet. Vi vill erbjuda människor möjlighet att vandra ihop, odla sin andlighet och uppleva att de är en del av naturen och skapelsen, säger Karin Andersson, diakoniassistent i Skarpnäcks församling.

Tillsammans med kolleger har Karin Andersson ordnat pilgrimsvandringar i Nackareservatet i flera år. I sommar har församlingen också anslutit sig till Pilgrim's Walk for Future. Det är en stor manifestation, med kravet att världens makthavare ska sätta klimatet främst på agendan. En grupp ledd av diakonen Annika Spalde har startat en nära 200 mil lång vandring från Vadstena till Glasgow där klimatmötet COP26 äger rum i november.

Stegen registreras

Man kan också delta i manifestationen genom lokala vandringar. Det gör Skarpnäcks församling i höst, med start den 14 augusti.

– Det är ett sätt att visa makthavarna hur många vi är som bryr oss. Tanken är att registrera allas steg och redovisa dem, säger Karin Andersson.

Mitt i träffar henne utanför Markuskyrkan i Björkhagen en eftermiddag tidigt i augusti. Vi slår oss ner i skuggan av några träd, där också Ulrika Mars sluter upp. Hon är en av de ideella pilgrimsledare som också är med vid vandringarna.

– Vi vill visa att det här är en massrörelse. Vi lever alla på samma jord och går på samma stigar åt samma håll, säger hon.

Ekologisk helhetssyn

En pilgrim har sju ledord att utgå ifrån, berättar Ulrika Mars. I Pilgrim's Walk for Future har de kopplats samman med begrepp som är viktiga för en ekologisk helhetssyn. Ledordet frihet har kopplats ihop med mångfald, enkelhet med ansvarighet, tystnad med öppenhet, bekymmerslöshet med tillit, långsamhet med hållbarhet, andlighet med förundran och delande med inkludering.

– Vi brukar ha ett tema eller flera som vägledning på våra vandringar. Men vi som leder vandringarna styr inte samtalen, utan öppnar rum för andras tankar och erfarenheter. Temat är som ett fotsteg att börja med, säger Ulrika Mars.

Tanken med de vandringar som ingår i Pilgrim's Walk for Future är att reflektera över klimatkrisen och de förändringar som krävs för att rädda våra livsmiljöer.

– Det teologiska perspektivet är att vi har en skapelse att förvalta, en skapelse som vi är en del av. Där har kyrkan en roll att spela, säger Karin Andersson.

Fin gemenskap

Under vandringarna varvas samtal med tystnad, bön, reflektion och pauser för mat och fika. De båda pilgrimsledarna berättar att både unga, medelålders och äldre brukar delta och att en fin gemenskap brukar uppstå.

– Det är många som vill dela med sig av sina tankar men man behöver inte prata om man inte vill. Man väljer själv hur man vill göra, säger Ulrika Mars.