Konstverk. Den mest udda beställningen på tält Pierre Vesterlund fått var ett genomskinligt fjälltält i full skala åt en konstnär. "Hon skulle fylla det med sand från Sahara och koppla in fläktar för att sanden skulle yra runt." Foto: Mikael Andersson

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.

  • Publicerad 15:50, 5 jun 2020

Fördelen med att vi flyttade hit är att jag kan ta de här stora, skumma jobben.

I en halvgömd lokal i Hässelby sitter Pierre Vesterlund och syr på ett tältfönster. Lukten av de nysydda tälten får en att drömma sig tillbaka till något gammalt sommarminne.

En campingradio står på i bakgrunden. Här finns fjälltält, campingtält och en massiv variant som påminner om militärtält. Inget tält är för stort eller för litet för att Pierre ska ta sig an utmaningen.

– Som det här tältet, det är ett dragracingtält. Taket på den här är 14x4 meter, och med massa detaljer. Det är kul men ganska komplicerat, berättar han och bläddrar mellan de stora, välsydda tyglagren.

En hel del galna jobb

Men Pierre har fått konstigare beställningar än så. För ett och ett halvt år sedan fick han ett samtal från Försvarsmakten som ville ha en prototyp för helikopterskydd.

– Det höll jag på med en hel vinter. Det var ett kanonjobb, nu ligger det ute på test. Blir det av så får man ju fundera på vad man har dragit på sig, skrattar Pierre.

Den märkligaste beställningen han har gjort var dock ett genomskinligt fjälltält i full skala åt en konstnär.

– Hon skulle fylla det med sand från Sahara och koppla in fläktar för att sanden skulle yra runt.

Han håller upp en miniatyr av tältet framför sig. Inget man drömmer om att sova i på campingsemestern. Som raka motsatsen visar han ett tält med speciellt tyg i silver.

– Det här gjorde jag för en fotograf som fotar rymdstenar, så att det blir riktigt mörkt där inne och de själva kan ställa in ljuset.

Expert. Det gäller att hålla reda på alla delar när det ska produceras tält. Ibland syr Pierre Vesterlund hela "hus" som får tjänstgöra som sommarställe i skärgården. Foto: Mikael Andersson

Tält var det här! Pierre Vesterlund tycker alla borde prova på camping: "Det är ett skönt liv". Foto: Mikael Andersson

Skapar sommarminnen

Pierre Vesterlund är helt ensam i Sverige om att sy tält som ser ut som sommarhus och står på ett trägolv. Det ser ut som ett litet envåningshus med mjuka väggar. Inuti kan det finnas innertält som bildar väggar, för att få känslan av flera rum.

– Då har folk det som ett sommarställe och ställer upp det i skärgården från maj till september. Att sy ett sådant hustält tar ungefär en vecka.

Redan som ung sommarjobbade Pierre i företaget som då drevs av hans far.

– När jag var tolv år fick jag börja med att sy gardinerna medan pappa sydde stativtälten. Han tittar fortfarande förbi ibland och spanar in läget, berättar han.

Men vägen till familjeföretaget har inte varit spikrak. I 20 år var Pierre i åkeribranschen. För 14 år sedan tog han över och för fyra år sedan flyttade han företaget till Hässelby, efter en livstid på Birger Jarlsgatan.

– Fördelen med att vi flyttade hit är att jag kan ta de här stora, skumma jobben, det hade jag inte kunnat göra i stan. Sen var det roligare att stå i butiken där. Hade vi sålt mer hade jag nog varit kvar, men nu för tiden går man in på ett stort varuhus när man ska köpa tält och kommer ut med en hel utrustning och mer därtill.

Förr i tiden campade Pierre i Europa med familjen, men nu för tiden lyxar han till det med husvagn i sällskap med tältet.

– Då hade vi ett riktigt hederligt tält fast mycket större såklart, är man tälthandlare så ska man väl ha det största! Jag tycker alla borde prova på camping. Det är så lätt. Det är ett skönt liv.

Rusta upp. Tältcentralen har haft samma logga ända sedan det begav sig 1939. Foto: Mikael Andersson

Nöjda kunder. Pierre Vesterlund gör tält för både företag och privatpersoner. Foto: Mikael Andersson

Pierre Vesterlund

Ålder: 53

Familj: Frun Lisbeth, och barnen Frida och Emil

Bor: I Hässelby, tvärs över gatan från Tältcentralen.

Om Tältcentralen: Företaget grundades 1939, och tidigare låg det på Birger Jarlsgatan. Vävarna är 150-200 cm. Det finns två andra tältmakare i Sverige, en som syr festivaltält och en som syr husvagnstält. Pierre är ensam i sin genre.

Visa merVisa mindre