Rektor. Pia Johansson säger att elever på Didaktus gymnasium mått dåligt över skjutningen i Tensta. "Vi får förfrågningar om sjukskrivningar, att elever inte kan vara med på lektionerna för att de mår dåligt", säger hon. Foto: Claudio Britos

Pias elever har dödats i gatuvåldet

Under sina 15 år på Didaktus gymnasium i Jakobsberg har Pia Johansson varit med om hur fem elever på skolan mist livet till följd av det kriminella våldet. Senast var vid en skjutning i Tensta i december.

  • Publicerad 12:00, 30 jan 2021

Det finns med i deras periferi att de lever i ett område där flera skjutits ihjäl.

Rektorn Pia Johansson har börjat fråga sig hur många fler begravningar hon ska behöva gå på.

– Tyvärr har det blivit en vana, när en skjutning sker, att jag tänker tanken ”oj, det är vårt område, undrar om det är vår elev", säger hon.

För cirka tio år sedan var hon för första gången med om att en av eleverna på hennes skola dödades. Därefter har det hänt ytterligare fyra gånger.

– Då räknar jag med de elever som är aktiva i vår skola. Sedan har vi avslutade elever som också fallit offer.

Vill se upprustning

I mellandagarna inträffade det senaste fallet. En ung man miste livet vid en skjutning i Tensta och ytterligare två skadades. Ingen misstänkt har ännu gripits.

För Pia var denna händelse droppen.

– Att man inte ens ska kunna släppa ut sina ungdomar och låta dem umgås med sina kompisar på torget, utan att undra om ens son eller dotter kommer hem igen.

Tensta tillhör Järva, området som är hårdast drabbat i länet när fjolårets skjutningar summeras: 22 skottlossningar, tio skadade, fem döda.

80 procent av eleverna på Didaktus gymnasium kommer från just Järva, enligt Pias uppskattning. Hon ser hur oroligheterna går ut över elevernas studieförmågor.

– Det leder till att man får en mindre tro på sig själv, inga förväntningar på sig själv och sitt liv. Man sitter i baksätet på sitt eget liv, man sätter sig inte i förarsätet.

– Det är kanske inte vardag, men det finns med i deras periferi att de lever i ett område där flera skjutits ihjäl.

Pia efterfrågar en rejäl upprustning av känslan av att bo i den sortens områden.

Enligt henne är det avgörande att barn går i förskolan så att de tidigt kommer i kontakt med svenska språket, liksom att ordentliga satsningar görs på skolorna i sig.

Distans försvårar

Men även pandemin har inneburit utmaningar i att fånga upp elever i behov av extra stöd, konstaterar hon.

– De flesta tycker inte det är så kul att sitta hemma och bli undervisade, en del mår riktigt dåligt av att sitta hemma och inte få den sociala kontakten som skolan är arena för.

Före pandemin kunde skolan dessutom anordna sorgestunder på plats. Det gick inte för eleven som föll offer för skjutningen i Tensta.

– Vi hade lagt ut en länk till våra elever där en kamera stod på live med ett foto, blommor och levande ljus. Då kunde man i chatten skriva saker om man ville ge en sista hälsning.

Dessa satsningar vill Pia se

Förskola för alla. "Annars kommer det lilla barnet efter i sin pedagiska utveckling och i sitt språk. Till slut kommer man till gymnasiet utan samma förutsättningar som ens jämnåriga."

Stärk skolorna i utsatta områden. "Bästa vaccinet mot kriminalitet är skola och utbildning. Det ska finnas bra skolor som bygger på det svenska samhället och som också kan visa vägen för ungdomarna."

Goda förebilder. "Som stärker tron på att man kan bli något annat än knarklangare med dyra kläder och flashiga bilar."

Visa merVisa mindre