Petter Stordalen satsar i Kista: ”Är epicentrum”

Hotellmiljardären Petter Stordalen har kallats för den goda kapitalisten. Nu har han landat i Kista och öppnat ett hotell som ska spegla samhället – med anställda som tillsammans pratar 22 olika språk. För Mitt i berättar han varför han älskar måndagar och hur kapitalister ska ta samhällsansvar.

  • Publicerad 14:35, 16 nov 2018

– Jag älskar allt som börjar. Jag älskar måndagar. Söndagar gillar jag minst, då är allt slut. På söndagar svarar ingen i telefonen och inget händer. På måndag är det action igen, säger hotellmagnaten Petter Stordalen.

Han hinner knappt avsluta meningen innan han lämnar fåtöljen för att rusa iväg och tackar en bekant för senast.

En kort stund senare är han tillbaka.

Plötsligt försvinner Stordalen från intervjun för att hastigt tacka finansmannen Rutger Arnhult för senast. Foto: Anna Z Ek

– Här i Kista är vi mitt i epicentrum – i Sveriges Silicon Valley, säger Petter Stordalen.

Han äger 194 hotell och har över 16 000 anställda. I torsdags invigdes hans hotell på Isafjordsgatan i Kista.

Hotellet ska spegla samhället, därför har han anställt 18 personer med 17 olika nationaliteter som tillsammans pratar 22 olika språk. Några av dem är Järvabor.

Den goda kapitalisten

Han har ofta beskrivits som den gode kapitalisten, som gärna pratar om samhällsansvar och viljan att betala skatt.

– Jag vill göra världen bättre. Vad är det annars för idé att driva företag och betala skatt? Vi måste ha en ökad förståelse för det samhällsansvar som vi företagare har och inte flytta pengarna till något företag som finns med i Panama-dokumenten. Det är viktigt att göra något som betyder något, till exempel arbeta klimat och integration.

Han pekar på sig själv.

– Och det här är en kapitalist som snackar.

Tidigare i år blev Petter Stordalens hotellkedja den första i Sverige att bli certifierad arbetsgivare hos Migrationsverket. Han hoppas att hans hotell i Kista kommer att bli en viktig spelare genom att skapa nya arbetstillfällen.

Pröva och pröva igen, vi har alla failat – det är en del av kulturen

Petter Stordalen, hotellmagnat

I Järva gror entreprenörskapet och rådet från Stordalen till framtida entreprenörer är att fortsätta fortsätta.

– Pröva och pröva igen. Det är lite stigma över att gå i konkurs, men vi har alla failat, det är en del av kulturen. Det är många fel och nederlag som tagit mig hit där jag är idag.

Trötte Petter: ”Jag imponeras inte av de som säger att de inte behöver sova mer än fyra timmar per natt”. Foto: Anna Z Ek

Men för att lyckas måste balansen finnas i livet.

– Jag blir inte imponerad av personer som säger att de bara sover fyra timmar och jobbar resten. Man kommer till en viss punkt på dygnet då man inte kan leverera bra utan återhämtning.

– Jag köpte boken Why we sleep – och somnade – men det var en viktig bok om varför återhämtning är viktigt. Och det måste finnas balans i livet.

Fakta

Mer om Stordalen

Petter Anker Stordalen

Ålder: 55

Yrke: Hotellmagnat. Ägare av Nordic Choice Hotels, som är en av Nordens största hotellbolag, äger fler än 190 hotell i Norge, Sverige, Danmark, Finland och de baltiska länderna. Företaget har över 16 000 anställda. Företagets filosofi är 1. Planet, 2. People, 3. Profit.

Aktuell: Startat Comfort Hotel Kista på Isafjordsgatan 21. I lobbyn finns en fullt utrustad poddstudio som är till för alla. Tanken är att hotellet ska vara en mötesplats inte bara för hotellgäster.

Familj: Hustrun Gunhild Stordalen, 39, läkare, medicine doktor, miljöaktivist och grundare av och ordförande för EAT och Stordalen Foundation. Barn Emilie, 25, Henrik, 23, och Jakob, 20 (med exhustrun Ingrid F. Stordalen). Hunden Öbbe.

KARRIÄR: ”Norges bästa jordgubbsförsäljare” (1974), landets yngsta köpcentrumschef i City Syd i Trondheim, Fastighetsdirektör i Atle Brynestads företag ”Made in”, Realkreditts fastighetsbolag. Vd ”Sten & Ströms”. Köpte tillsammans med Christen Sveaas 68 procent av aktierna i den skandinaviska delen av Choice Hotels (1996).

UTMÄRKELSER: Bland annat Årets affärsman och Bästa skandinaviska hotellkedja. ”Succé är inte något du har. Det är något du har haft och kan få igen. Det som driver en är att man är bättre idag än igår, men fortfarande inte så bra som man kan vara imorgon.”

Visa merVisa mindre

Fakta

Hustruns kamp mot svåra sjukdom

I flera år har Petter Stordalens fru, Gunhild Stordalen, kämpat mot en allvarlig sjukdom med en krävande och långvarig behandlingstid.

Läget är för tillfället stabilt men rädslan för återfall är svår att skaka av sig. ”Hur förhåller man sig till det och till tiden? Nu står vi där vi står. Vi försöker att inte fylla huvudet med bekymmer utan vara positiva.”

 

Visa merVisa mindre