CHAPLIN. Först ut på Peter Westbergs arm var ikonen Charlie Chaplin, men han fick snart sällskap av Jokern från "Batman". Foto: Charlotte Arwedssson

Peters kärlek till skräck syns in på bara skinnet

"The Thing", "Batman" och "Körkarlen". Tre spännande filmer som många gillar. Men Peter Westberg gillar dem så mycket att han har låtit tatuera in filmerna på kroppen.

  • Publicerad 14:51, 26 okt 2019

Det ska kännas i psyket, man ska få gåshud.

"THE THING". En av Peter Westbergs favoritskräckfilmer har hamnat på armen. Foto: Charlotte Arwedssson

Halloween närmar sig och monster, spöken och andra läskigheter hamnar i fokus. Men det finns de som gillar skräck året runt - som Peter Westberg.

Han älskar både skräcklitteratur och skräckfilm. Och det började tidigt.

– Jag var väldigt fascinerad av spöken när jag var liten och när jag var sex år "råkade" jag se "Jurtjyrkogården". Jag kunde inte sova på två veckor, men det var nog ändå då som jag fastnade för skräck, säger han.

Alltid gillat att skriva

Och skriva har han alltid gillat. Ända sedan han lärde sig skriva har det blivit mycket spökhistorier.

– När jag var liten fanns inte internet och vi hade ingen dator. Jag och en kompis började skriva något slags komedi, "Spökena på Lanzarote", på en skrivmaskin hemma.

Han fick blodad tand och började skriva berättelser och noveller. För tio år sedan föddes idén om något större och han började skriva på en bok.

– Sedan tröttnade jag och la den åt sidan tills jag fick syn på en skrivartävling. Då fick jag fart och skrev klart boken på tre månader,

Resultatet blev "Europa Pandemus", som gavs ut i våras. Handlingen börjar i Spanien, där folket vaknar upp till en levande mardröm när det visar sig att en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrollerbara, börjat spridas. Smittan når även Sverige och där aktualiseras frågan om vad som händer när samhällen kollapsar.

– Det skulle kunna inträffa en pandemi som slår ut ett helt samhälle. Titta bara på ebolaepidemin.

KLASSIKER. "Körkarlen" från 1921, i regi av Victor Sjöström, pryder Peter Westbergs underarm. Foto: Charlotte Arwedssson

"The Thing" tatuerad på armen

Peters fascination för skräck har ju även tagit sig fysiska uttryck. På armarna hittar vi motiv från skräckfilmer som "The Thing", "Körkarlen" från 1921 med huset från "Psycho" i bakgrunden, samt Jokern från "Batman".

– Jokern är en hyllning till Heath Ledger. Jag gillar tatueringar och eftersom jag är intresserad av skräckfilm så kändes det som ett naturligt tema.

Men Charlie Chaplin var den tatuering som kom först - och ska det bli en ny blir det troligen något från "Alien"-filmerna.

– Vi får se vad sambon tycker om det, säger han och skrattar.

Läskig, suggestiv och obehaglig

En bra skräckfilm ska enligt Peter vara läskig, suggestiv och obehaglig. Han betackar sig för "jump scares", överdrivna ljudeffekter och klyschor.

– Det ska kännas i psyket, man ska få gåshud.

Han nämner "Instängd", "28 dagar senare" och "The Thing" som några favoriter. Bland svenska skräckfilmer finns "Låt den rätte komma in" samt "Besökarna" med Kjell Bergqvist.

– Tyvärr är 80 procent av all skräck som produceras riktigt dålig. Dåligt manus, dåliga skådisar, klyschor och filmgrepp som återanvänds.

Halloween ser han så klart extra mycket fram emot - då blir det nog både zombiefest och någon mysig skräckfilm.

– Det är bättre än julafton!

TATUERAD. "Körkarlen", huset från "Psycho" och Jokern från "Batman". Peter Westberg älskar skräckfilm, vilket märks på armarna. Foto: Charlotte Arwedssson

Peter Westberg

Ålder: 32
Från: Fresta i Väsby, där föräldrarna bor kvar.
Bor: Fabriksparken i Sundbyberg.
Familj: Sambo.
Gör: Författare, egen företagare inom ventilation - och event.
Har skrivit boken "Europa Pandemus " som utspelar sig i Vällingby, Hässelby, Sundbyberg, Solna (i ett hus på Ankdammsgatan 33), på hela Essingen och ut till Nynäshamn,