När vattnet stod som högst ute nådde det ända upp till handtaget på friggeboden. Foto: Åsa Sommarström

Peters hus svämmade över av vattenläckan

Peter Sandberg och hans fru satt och åt frukost i lördags när de tittade ut genom fönstret. Plötsligt såg de en våg av vatten komma forsande in på Frislandsvägen – rakt emot villan.  – Allt i källaren är förstört, säger han.

  • Publicerad 03:01, 10 jan 2020

Källarvåningen svämmade över på bara några minuter.

– Vi hann precis ner för att försöka plocka bort grejer. En del fick vi undan men resten är helt förstört, alla kläder och vårt gamla sovrum, säger han.

Många hushåll blev vattenskadade av läckan. Här syns en vattenfylld torktumlare i källaren på ett skadat hus på Bergslagsvägen. Foto: Åsa Sommarström.

Vattnet steg allt högre och till slut var såväl källaren som villaträdgården vattenfyllda.

– Hela altanen stod under vatten. Räddningstjänsten fick komma hit och pumpa bort allt. Jag tror att det var 70 centimeter, säger Peter Sandberg.

Kommer ta månader innan allt är återställt

Ett 30-tal hus beräknas ha drabbads av översvämningen, som orsakades av en vattenläcka i korsningen Bergslagsvägen och Bällstavägen den 4 januari. Kort därefter kom räddningstjänst, saneringsföretag och försäkringsbolag för att undersöka omfattningen av skadorna.

Det kommer ta tid innan Peter Sandbergs hus är återställt. Foto: Åsa Sommarström.

När Lokaltidningen Mitt i pratar med boende i området under tisdagen, den första dagen efter en lång julledighet, är det många som fortfarande måste vara hemma från jobbet. Samtal till försäkringsbolag måste ringas, skador anmälas och dörrar öppnas till saneringsföretag.

En familj befann sig på semester när vattenläckan inträffade. När de kom hem var både bilen och allt material till det egna företaget, som stått i källaren, förstört.

För mig handlar det om hundratusentals kronor.

Boende i Norra Ängby

– För mig handlar det om hundratusentals kronor. Alla självrisker, bilen, allt material, för att inte tala om värmepannan, alla verktyg, tvättmaskin och torktumlare. Det är rena kaoset här. Det jag gör idag är att sitta i telefon och anmäla allt, säger en av personerna i familjen.

Vattenläckan startade i en huvudledning i korsningen Bergslagsvägen/Bällstavägen. Foto: Åsa Sommarström.

Andra har varit utan el sedan i lördags.

– Nu ska vi få den via en kabel direkt från ett elskåp. Så det har ändå skötts bra. Men det kommer ta tid innan allt är återställt. Fläktarna måste vara på i minst åtta veckor för att torka ur källaren. Sedan måste allt rivas ut och betonggolvet läggas om. På ett sätt så hade det varit enklare om huset hade brunnit ner, säger en boende på Bergslagsvägen.