Peter Wallmark (SD): "Vi vill ses som en seriös samarbetspartner"

Här är Peter Wallmarks (SD) och Sverigedemokraternas främsta mål efter valet.

  • Publicerad 09:00, 28 jul 2018

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna sex mandat i stadshuset. Sedan dess har inte mindre än fyra namn lämnat partiet, vissa har slutat frivilligt medan andra har uteslutits. Peter Wallmark, partiets förstanamn, medger att det är besvärande.

– Personligen tycker jag att det är ett jättestort problem. Särskilt med tanke på att vi vill ses som en seriös samarbetspartner av de andra partierna. Så länge vi inte har egen majoritet måste vi ha en dialog och försvinner våra företrädare en efter en är det ingen fördel, konstaterar han.

Maktaspirant. Peter Wallmark är Sverigedemokraternas toppnamn inför Stockholmsvalet och den som ska se till att partiet får ökat stöd. Varför ett pass? Svaret finns längre ner. Foto: Linda Gren

Inför valet i höst är dock situationen en helt annan. Wallmark beskriver hur partiet haft en "enorm expansion" och att det i dag finns ett stort antal företrädare med bred kunskapsbas. Förhoppningen efter valet i höst är att partiet ska få större makt än de haft hittills.

– Under den här mandatperioden har vi inte suttit med i varken nämnderna eller i kommunstyrelsen, där mycket av politiken avhandlas och kommunfullmäktige förbereds. Det är den största nyckeln för oss, att vi får representation där, säger Peter Wallmark, som själv har en bakgrund som murare.

– Jag skulle jättegärna sitta i stadsbyggnadsnämnden. Det har varit en önskan hela vägen, säger han.

Hur vill ditt parti öka intäkterna till kommunen utöver skatten?

– Vi vill främst öka skatteintäkterna utan att höja skatten, bland annat genom att skapa ett bättre företagsklimat. Men sedan behöver vi också titta på var pengarna går. I dag betalas föreningsbidrag och annat ut ganska lättvindigt.

Hur vill du förtäta Stockholm? Finns det områden som bör fredas?

– Parkerna ska fredas. Sedan vill vi bygga på bredden och inte på höjden. Vi vill bygga ihop förorterna med staden så att vi får en expansion utåt och en sammanhållen stad. Vi vill däremot inte bygga monumentalt galna saker som inte passar in, som Stockholm Waterfront eller ett Apple-center i Kungsträdgården.

Vad är ditt partis viktigaste förslag för att minska segregationen i Stockholm?

– Vi måste ställa krav. Så länge vi inte får med oss de goda krafterna når vi ingen lösning på segregationen. Det måste ställas krav från samhället, bland annat på föräldrarna för att stävja gängen och deras rekryteringar bland mycket unga. Det ska också löna sig att gå till ett arbete. Med dagens bidragsnivåer blir tröskeln alldeles för hög.    

Vilket är skolans största problem? Hur vill du försöka lösa det under kommande mandatperiod?

– Vi måste få ordning och reda och se till att det blir bättre i framför allt förortsskolorna. Vi behöver fler vuxna på plats i skolan så att lärarna får en lägre belastning och kan fokusera på det de är utbildade för. Sedan vill vi även se en förberedelseskola för nyanlända innan de slussas vidare in i den vanliga skolan.

Hur vill du minska bilköerna?

– Istället för att lägga cykelstråken i samma gaturum som de stora genomfartslederna vill flytta dem till parallellgator. Framför allt måste vi acceptera att bilarna behövs. Men vi behöver även bygga mer tunnelbana. 

Äldre är en växande grupp, hur vill du förändra äldreomsorgen under kommande mandatperiod?

– Jag ser med oro på hur många äldreboenden nu återkommunaliseras trots att alla berörda är nöjda. Så länge brukarna vill ha privata alternativ och andra lösningar ska vi ge dem möjlighet till det. Det ska finnas en valfrihet.   

Vill ditt parti att fler privata företag driver skolor, friskolor och äldreomsorg i Stockholm?

– Vårt parti ser till kvaliteten på utförandet, inte i vilken form verksamheten bedrivs.

Erik Slottner (KD): ”Sälj mer av stadens mark – bygg färgglada bostäder”

Anna Rantala Bonnier (Fi): "Vi har tagit frågan om våld in i politikens centrum"

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Peter Wallmark

Namn: Peter Wallmark.

Ålder: 55 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Gift. Har fyra vuxna söner och ett helt gäng barnbarn.

Tjänar: Inget särskilt arvode, inte heller några uppdrag i kommunfullmäktige/nämnder enligt Stockholms stad. Är anställd av kommunen som politisk sekreterare och har varken arvode eller uppdrag i kommunfullmäktige/nämnder.

Visa merVisa mindre

Peter Wallmark (SD). Foto: Maja Brand

Peter Wallmark om sin personliga sak

Vi har bett alla vi möter att ta med en personlig sak som representerar den egna politiken. Så här säger Peter Wallmark om sitt pass:

– Jag är relativt ny i politiken och har använt mitt pass för att resa och bilda mig en uppfattning Vi har bland annat varit i London och tittat på deras trygghetsplaner och i Amsterdam och tittat på cykelvägar. Passet har på det viset påverkat mig i min politiska gärning. Det symboliserar också en frihet. Passet har ett symbolvärde som jag tycker vi ska värna om.

Visa merVisa mindre

Så vill SD förändra kommunalskatten

Sverigedemokraterna vill sänka kommunalskatten med 25 öre till 17,65.