Pest, kolera, lungsot och barnsängsdöd. Carl Michael Bellmans tid var skoningslös mot den som blev svårt sjuk. Undernäring minskade människors motståndskraft och effektiva mediciner lyste med sin frånvaro.

Ändå fanns det även livskraft, lekfullhet och glädje – och den som lyssnar på Bellmans epistlar kastas in i en värld av både elände och ljuvlighet.

Det är en värld som Hägerstensbon Peter Ekberg Pelz är väl bekant med. Han är en av Sveriges främsta Bellmantolkare och har ägnat många år åt att sjunga 1700-talspoetens visor, runt om i Sverige och utomlands.

– Det fantastiska med Bellman är att han tar oss tillbaka till sin tid så att man ser den framför sig. Med sitt språk gör han den levande för oss. Lyssnar man på allvar inser man också hur mycket Bellman förstått om livet, säger han.

Historisk trakt

Mitt i träffar Peter Ekberg Pelz i Café Uddvillan vid Klubbensborg. Det är historiska trakter. Bellman och hans vänner kom med båt hit ut för att besöka Fader Höks krog och njuta av vin och kärlek i grönskan. Och passande nog bor Peter Ekberg Pelz själv i krokarna. Han flyttade hit med sin familj 1994 och har uppträtt många gånger hemmavid sedan dess – både i Café Uddvillan och på andra platser vid Klubbensborg och Hägersten.

Och så har Hägerstens skolbarn fått lära känna Bellman genom hans försorg.

– För ett antal år sedan var jag runt i skolorna här och sjöng för barnen, ackompanjerad av olika instrument. Jag brukade be dem att blunda för att se 1700-talsvärlden framför sig, berättar han.

Vill dela med sig

Peter Ekberg Pelz gav ut sin första Bellmanskiva 1985 och blev då kallad för Fred Åkerströms arvtagare. Samtidigt inledde han ett samarbete med konstnären Peter Dahl. Under 15 år sjöng han Bellman till Peter Dahls Bellmanlitografier, på turnéer i Sverige och Europa.

Däremot blev det få nya skivor. Han hade svårt för tanken att stöpa sina tolkningar i en fast form och stoppade flera skivor som han spelat in. Men 75 år gammal har han ändrat sig.

– Både vänner, familjen och folk i branschen har tjatat och sakta har jag ändrat inställning. Jag vill dela med mig och lämna något efter mig, som ett testamente, säger han.

Förändrad röst

”Döden ger liv” är samlingsnamnet på de fyra album som ges ut på Spotify under vintern och våren, med mestadels nytt material. Namnet är väl valt. Med sitt urval av epistlar vill Peter Ekberg Pelz lyfta fram ”att man måste öppna sig för döden för att vara vid liv”. Hans pappa dog när Peter var 17 år och han har ägnat ett långt liv åt att hantera sorgen, med bevarad livsglädje.

Där har Bellmans epistlar varit till hjälp. Numera sjunger han dem med en dov och sökande röst, på en gång innerlig och kraftfull.

– Rösten måste vara sårbar för att kännas. När jag var ung sjöng jag mer pompöst men med åren har min röst landat djupare i mig och sjunkit ner i hjärtat.