Peter Schilling: Så kommer vi klara coronakrisen

När corona väller fram genom världen påverkas alla. Så här säger Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) om hur Sundbyberg ska ta sig igenom krisen. – Vi hjälps åt.

  • Publicerad 10:31, 21 mar 2020

Innanför väggarna på stadshuset i Hallonbergen pratas det oavbrutet om corona. Politiker och tjänstemän planerar och diskuterar vilka åtgärder man kan behöva sätta in om situationen skulle förvärras.

Sundbybergs stad har vidtagit flera åtgärder för att minska risken för smittspridning av det nya viruset: Evenemang har ställts in, besök på äldreboenden har stramats åt och gymnasieungdomar ska studera hemifrån.

Kommunen följer regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) tror att om man inte håller linjen förstör man inte bara för sig själv, utan för många andra.

– Vi hjälps åt för att Sundbyberg och hela samhället ska komma så väl som möjligt ut igenom den här krisen.

”Ingen ska svälta ihjäl”

Peter Schilling berättar att kommunen arbetar för att planera inför flera olika scenarion: hur man ska hindra smittspridning, se till att personal kan komma till jobbet och hur personal kan flyttas mellan olika förvaltningar.

På bild Peter Schilling (S). Nytt styre i Sundbyberg efter valet 2018. Foto: Anna Z Ek

– Om det skulle bli extrema åtgärder som karantän, då kommer helt andra mekanismer in. Det första är såklart att hemtjänsten skulle få ett utökat uppdrag. Det är inte meningen att människor som inte kan gå ut och handla ska ska svälta ihjäl. Det kommer inte hända. Vi har den beredskapen, den erfarenheten och den kompetensen, säger Peter Schilling.

Beslutet om att stänga gymnasieskolornas lokaler kom tidigare i veckan efter uppmaning av regeringen. I dagsläget kan inte kommunen svara på om fler skolor kommer att stänga. Men klart är att distansundervisning också kan komma att bli en utmaning. De senaste dagarnas nyheter om streamingtjänster som tvingas sänka internetdatan för att inte belasta internet, visar att tillgången är minst sagt känslig.

Samtidigt innebär inställd undervisning i de fysiska skolorna att barnen förlorar möjligheten till skollunch.

– De ungdomarna som är såpass stora, 16 år och äldre, tror jag är tillräckligt kloka för att äta lunch hemma, säger Peter Schilling.

I vissa familjer kan det vara ekonomiskt betungande med den extra lunchen.

– Ja, det är en ekonomisk fråga och om det är så att barn far illa, då kliver Socialtjänstlagen in. Det sker i vardagen och det sker i krissituationer på exakt samma sätt.

Det pratas mycket nu om att kvinnor som redan befinner sig i våldsamma nära relationer riskerar att råka ännu mer illa ut med både våld och isolering. Hur hanterar ni det det?

– Vi har en väldigt bra krisberedskap och vi prioriterar Socialtjänsten nu. Vi har självklart resurser för att stävja det, att se till att de människor som råkar illa ut i vardagen och i kristider också blir omhändertagna.

Peter Schilling tillsammans med kollegorna Stefan Bergström (C) och Johan Storåkers (L).  Foto: Anna Z Ek

Så räddas utsatta företagare

Sundbyberg är Sveriges snabbast växande kommun och i takt med att allt fler bosätter sig i Sundbyberg har det också blivit en plats för stora som små företag. Men just nu är näringslivet utsatt.

Nu föreslår Kommunstyrelsen att företagare ska få förlängda betalningstider på fakturor från kommunen, till exempel lokalhyror, att uteserveringar ska få öppna tidigare och att tillsynsavgifter får uppskov.

Peter Schilling vill uppmana Sundbybergarna att fundera på vad de kan göra för sin lokala butik eller restaurang.

– De som har möjlighet kan fundera på om man inte ska gå till en restaurang och hämta hem mat, eller om man ska få den hemkörd. Sen kanske man har ekonomiskt svårt just nu, men vi som kan – vi borde göra det!

Hyllar lokala initiativ

I och med att coronaläget i Sverige och framför allt i Stockholm har trappats upp har allt fler unga och friska människor erbjudit sig att hjälpa de som har, eller kan få det svårt, att handla mat och gå till apoteket framöver. Lokaltidningen Mitt i har pratat med Åsa och Vida som är några av Sumpans coronahjältar.

– Det finns en så oerhört fin kultur här, Sundbybergsandan, säger Peter Schilling och påminns om hur staden har slutit upp förut.

Vid terrordådet på Drottninggatan hjälpte Sumpanborna varandra, och flyktingkrisen 2015 då ett tusental volontärer skänkte mat och leksaker till flyktinganläggningen i Ursvik.

– I en sån här situation så litar jag på Sundbybergarna, de tar sitt ansvar, mycket tyder redan på det. Vi hjälps åt, det är så vi kommer klara det.

Fakta

Så jobbar politikerna

Politikerna i Sundbyberg har kommit överens om att minska antalet representanter på nämndmöten och i kommunfullmäktige. Ersättare får bara delta på möten om de tjänstgör för ordinarie, vilket gör att antalet deltagare sjunker från 24 möjliga till tolv respektive 61 till 31 ledamöter. De har också beslutat att alla möten som inte är beslutsfattande ställs in, och att bara ärenden som är kritiska för verksamheten ska tas upp. Allt annat får vänta.

– Vi vill inte sätta igång arbete för de som jobbar här i onödan. Men vissa beslut måste vi ta, till exempel avtal för att kunna gå vidare med järnvägen är ett måste. Det är väldigt mycket pengar som står på spel, en hel organisation som ska byggas och långa ledtider så man måste kunna kicka igång det, säger Peter Schilling (S).

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00

Då kan pride anordnas i Bergshamra

Nyheter Men årliga firandet ställs in i Rissne Bergshamra Pride skjuts upp till hösten och Rissne Pride ställs in. Med förhoppningen att få firas tillsammans har arrangörerna i Solna och Sumpan tvingats ställa in och ställa om, i år igen.fredag 30/7 13:24

Butikspersonal såg till att misstänkt våldtäktsman greps

Nyheter Kände igen mannen från vittnens bilder En man har häktats misstänkt för våldtäktsförsök utanför ett soprum i Sundbyberg och en våldtäkt på Kungsholmen. Mannen kunde gripas efter att butikspersonal i centrum känt igen honom på bilder som...fredag 30/7 10:25