Bakom ratten på en brandbil vid Sigtuna brandstation sitter Peter Aldebo som vanligt. Men det är ingen vanlig dag för Peter. Han gör sin sista dag och går i pension efter 43 år på stationen.

– Det har varit en kul resa. Ett privilegium att få hjälpa folk och utbilda sig själv att vara trygg i krissituationer, säger Peter.

Sedan Peter Aldebo var 25 år har han arbetat som brandman i Sigtuna. Flera av dessa som stationschef.

Under alla sina år har han åkt på många larm. Ofta är det automatlarm, men vissa gånger har det visat sig vara riktigt stora bränder.

– När ishallen i Märsta brann i slutet på 70-talet var det ett stort pådrag och vid Sigtuna klockgjuteri hade gjutmassan hade runnit ut på golvet och medförde full brand. Det var stort.

Men långt ifrån alla utryckningar betyder förödelse eller död. För ett par månader sedan fick Peter ett larm om ett hjärtstopp och de var snabbt på plats.

"Det var en belöning"

– Tillsammans med anhöriga och sms-livräddare fick vi igång personen igen som i dag är pigg. Det var en belöning utan dess like.

Nu ska Peter ta hand om sin gård där han har både höns och hund. Han drömmer om framtida resor men det viktigaste för honom är att han få vara frisk.

– Jaha, nu är det finito, säger han, backar in brandbilen genom porten och lämnar in nycklarna.