Peter Johansson visar två av de vassa stänger som legat på botten vid Örnbergets klippbad. Foto: Sacharias Källdén

Peter har fiskat hundratals kilo skrot vid klippbadet

Vassa järnstänger, trasiga cyklar, rostiga soptunnor och gamla badstegar. Peter Johansson har fiskat upp 400 kilo skrot vid Örnbergets badplats – hittills.

  • Publicerad 11:40, 2 okt 2020

Köper staden en tjänst borde man ha ett kontroll­organ.

Aspuddsbon Peter Johansson gillar att bada vid Örnberget. Han går ofta hit med sin son Matheo – en snart 10-årig kille som gärna hoppar och dyker från bryggans räcke. Det gör många andra barn och ungdomar också.

Därför blev Peter Johansson orolig när han insåg vad som dolde sig på botten.

– En kompis tappade sina glasögon i vattnet när vi var här en kväll. Dagen efter dök jag efter dem, med dykglasögon på. Glasögonen hittade jag inte men jag såg otroliga mängder skrot, berättar han.

Köpte supermagnet

Peter Johansson blev upprörd, inte minst för att Örnberget är ett kommunal badplats, som ska hållas i gott skick. Han beslöt sig också för att agera. Han köpte en supermagnet, med en lyftkraft på över 900 kilo.

Med den har han och Matheo nu fiskat skrot i över en månad. Hittills har de fått upp 400 kilo. Då har de ändå bara arbetat på en begränsad sträcka mellan två badstegar.

– Vi har fått upp allt mellan himmel och jord. Delar av cyklar och mopeder, en 3,5 meter lång järnbalk, rör, sparkcyklar, ammunition, smycken, kläder och handdukar, säger han.

Magnetfiske. Nyfikna tittar på när Peter Johansson kastar ut supermagneten i vattnet. Foto: Sacharias Källdén

Tillknycklad cykel

Mitt i träffar Peter Johansson vid klippbadet en solig eftermiddag i slutet av september. Många solar, andra passar på att ta höstens kanske sista bad. Själv har han arbetskläder och arbetshandskar på.

Intill honom ligger resterna av en metallstol, en pakethållare, några pedaler, en tillknycklad barncykel, ett par långa järnstänger och diverse oidentifierbart trassel.

– En del av det här kan vara direkt farligt för dem som badar, konstaterar han med en nick mot de rostiga och vassa järnstängerna.

En tillknycklad rosa barncykel, rester av en metallstol och en rostig pakethållare. Foto: Sacharias Källdén

Inget svar från staden

Peter Johansson har gjort en felanmälan till Stockholms stad varje gång han fiskat upp en omgång skrot. Sedan har en entr eprenör forslat bort det. Någon återkoppling från staden har han däremot inte fått, trots att han begärt det.

En olycklig omständighet, säger Linda Palo, chef för samhällsplanering och internservice vid Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning:

– Felanmälan handlar om akuta saker och går direkt till entreprenören. Därför ser vi dem aldrig. Det är ett tekniskt problem staden inte har fått bukt med.

Linda Palo blir förvånad när Mitt i berättar om allt som ligger på botten. En entreprenör har uppdraget att rensa den inför varje säsong och hon kan inte svara på varför så mycket finns kvar.

Jobbet har inte skötts, menar Peter Johansson.

– Köper staden en tjänst av en entreprenör för våra skattepengar borde man ha ett kontrollorgan som ser till att arbetet blir gjort, säger han.

Bitar av badstegar

Han har också hittat bitar från två badstegar i vattnet, liksom tre av de soptunnor som stod på bryggan före renoveringen 2018. Hans misstanke är att entreprenören dumpade materialet.

Men andra förklaringar är möjliga, menar Linda Palo.

– Det kan röra sig om saker som är ännu äldre eller också kan andra än entreprenören ha kastat i dem. Det är omöjligt att veta, säger hon.

Far och son jobbar ihop

Namn: Peter Johansson.

Bor: Aspudden.

Aktuell: Fiskar upp skrot från botten av Örnbergets badplats. Sonen Matheo, 9,5 år, är också ofta med. ”Det känns bra att visa honom värdet av att ta itu med saker själv.”

Svart botten: Peter Johansson har upptäckt att bottnen är svart av bensin och olja. Många av sakerna som legat på botten är därför kletiga. ”Det är ingen idé att ha finkläder på när man gör det här”, säger han.

Visa merVisa mindre