BOKSLÄPP. Skräckfilmsälskaren Peter Westberg "förutspådde" coronapandemin i sin debutroman "Europa pandemus". Nu kommer hans andra bok. Foto: Charlotte Arwedssson

Peter "förutspådde" pandemin i debutroman

Synsk eller bara märkligt rätt i tiden? Peter Westberg från Väsby släppte förra året sin dystopiska debutroman om en stor pandemi som startade i Spanien. Lite mer än ett halvår senare var coronapandemin ett faktum.

  • Publicerad 15:15, 5 jun 2020

Det är intressant att folk söker sig till den typen av litteratur när man lever mitt uppe i ett samhälle som håller andan.

I maj förra året släppte Peter Westberg sin debutroman "Euoropa pandemus", som handlar om en epidemi som börjar i Spanien och sprider sig från land till land. Visserligen med inslag av zombier, men i övrigt kusligt lik den coronapandemi som bröt ut halvåret senare och där Italien drabbats hårt.

– Jag har sedan mars, på skämt naturligtvis, beskyllts för att både ha förutsett smittan och ligga bakom den, säger Peter Westberg, som är uppvuxen i Väsby men numera bosatt i Sundbyberg.

Kusligt sammanträffande

Jämförelsen mellan den pågående pandemin och den som utspelar sig i Peter Westbergs bok kanske haltar en aning, men "sammanträffandet" känns ändå lite småkusligt.

– Sedan coronapandemins utbrott har jag märkt ett litet uppsving i antalet betyg på ljudbokstjänsten Storytel. Det är intressant att folk söker sig till den typen av litteratur när man lever mitt uppe i ett samhälle som håller andan, säger Peter Westberg och fortsätter:

– Förhoppningsvis lugnas de som läser eller lyssnar på min bok när de inser att dikten fortfarande överträffar verkligheten...

Peter Westberg, som är egenföretagare och skriver på fritiden, planerar uppföljaren "Europa Refugium" under 2020.

I dagarna släpper han sin andra roman "Aurora, beskyddaren", en spänningsroman med fantastikinslag som utspelar sig till stor del kring första och andra världskriget.

Peters kärlek till skräck syns in på bara skinnet