Polisuniformen har kanske redan åkt på för sista gången. I pandemitider har det blivit en hel del hemmajobb även för en kommunpolis, berättar Peter Enell där han står civilklädd utanför Polishuset . Och snart är det den munderingen som gäller på heltid.

https://www.mitti.se/nyheter/inbrotten-har-minskat-ligorna-borta-fran-stan/lmtaj!7716509/

Den 26 februari gör han sin sista arbetsdag innan semester och sedan pensionering, för både honom och hans fru Margaretha.

– Det har varit roligt att jobba men man måste sätta punkt någon gång. Vi har annat vi vill göra också och det kommer inte gå någon nöd på oss när det gäller sysselsättning, konstaterar Peter Enell.

Hans polisiära bana inleddes redan 1986 och genom åren har en mängd olika roller inom polisen dykt upp på cv:et. Från patrullering med radiobil, yttre befäl och ansvarig för stöldgruppen i city till underrättelseavdelningen till närpolis.

Hela tiden har han varit Norrmalmspolisen trogen. De senaste fem åren har han varit Kungsholmens kommunpolis.

Men när han själv får välja vad han är mest nöjd med, handlar det inte om dramatiska händelser eller gripandet av kriminella utan om förebyggande arbete.

Stor utveckling av grannsamverkan, jobb mot fickstölder och start av ett varningssystem för hotellen och införandet av en ”blåljuskod” för att polis och räddningstjänst snabbt ska kunna komma in i husportar är tre saker Peter Enell själv lyfter fram.

– Jag har fått möjligheten att starta många såna projekt och fått bra stöd och gehör för mina idéer. Det är kul och något jag är stolt över att ha varit med och gjort, säger han.

Hur ser du på utvecklingen på Kungsholmen när det gäller polisens ansvarsområden?

– Jag tycker att vi har fått till ett bra arbetssätt, med bra samverkan mellan oss, stadsdelen, fackförvaltningar och andra aktörer. Och det arbetet utvecklas hela tiden, säger han.

Med så många år innanför polisbältet är han ett bekant ansikte för många. Och som Kungsholmsbo själv kommer det ibland fram folk även på fritiden för att snacka om jobbet.

– Det är många som känner igen mig, men det är mest en positiv anda när någon kommer fram. Men vi har ju försökt att jobba mer synligt och vara ute mycket. Vi har fått många bra kontakter och det är många som hör av sig och då inte bara när det är något problem, säger Peter Enell.

Istället för polisjobbet väntar nu mer tid på sommarstället och jobb med skogen bland annat.

Någon avtackning blir det inte nu med tanke på pandemin, men senare. Vem som ska efterträda honom i rollen på Kungsholmen är inte helt spikat än.

– Det är gemenskapen och kollegorna jag kommer sakna mest. Men det känns bra att lägga av nu, säger Peter Enell.