Peter efter husbranden: ”Vi fick enormt stöd”

I fyrtioett år bodde Peter Johansson och hans fru på Murkelvägen 135. I går kväll härjades parhuset av en våldsam brand – de flydde lågorna och fick se sitt hus brinna upp. Trots det känner de större kärlek än förtvivlan. – Vi fick enormt stöd, alla var så proffsiga. Jag brukar inte formulera det så, men jag kände en enorm kärlek strömma mot oss, säger Peter Johansson.

  • Publicerad 15:54, 9 okt 2018

En brand utbröt i en villa där ett par bodde. Ingen har skadats men huset totalförstördes.

Det var i går kväll vid halv åtta som Peters fru, som var på nedervåningen, såg ett konstigt sken på grannens förråd. Samtidigt hörde Peter, som var på övervåningen, ett konstigt ljud. Sedan ropade hans fru att det brann hos grannen. De sprang ut på gatan i strumplästen där de träffade grannarna, vars hus brann. De var skärrade.

Plåttaket revs av brandmännen och slängdes på marken.

– Vi stod där ute och såg hur vinden förde elden under takutprånget över till vårt hus. Sedan gick det jättefort, säger Peter.

En stund senare kom brandkåren, polis och krishanteringspersoner från kommunen.

– Jag är imponerad över att det finns en sådan organisation, och att den fungerar så bra. Vi fick så mycket hjälp.

– Väldigt många grannar kom också ut, släkt och bekanta ringde. Vi har fått så mycket erbjudanden om hjälp. Jag tror kanske att många kan sätta sig in i en sådan här situation.

Vad händer nu?

– Vi har inte landat i allt. Vi är pensionärer och alltid trivts i huset. Vi har byggt upp det som vi vill ha det och har liksom kommit ifatt efter barnåren då man bara ligger efter.

Vet du vad som satte igång branden?

– Nej, inga gissningar alls.

Grannar är chockade

Många grannar som bodde en bit bort uppfattade inte att en stor brand härjade i deras närhet.

Lasse Petterson, Eva Pettersson och hunden Miilo.

– Jag hörde sirener vid halv åtta-tiden, men trodde inte det var här. Jag hade ingen aning om vad som hände. Sedan läste vi om det i tidningen på nätet.  Det måste varit hemskt. Allt de hade därinne, alla minnen som inte gick att räddas, säger Eva Pettersson.

– De som bodde mitt emot måste varit oroliga. Det är bara tio meter mellan varje hus, säger Lasse Pettersson.

Men uthusen är oskadda, liksom växter och utomhusmöbler. Räddningstjänsten konstaterade tidigt under släckningen att spridningsrisken var liten. Trots att husen ligger bara med ett tiotal meters mellanrum behövde inga andra än de drabbade evakueras.

För varmt att gå in i huset nu

Polisen utreder branden.

– Vi får se vad teknikerna kommer fram till, om de nu hittar orsaken, säger Per Fahlström, presstalesman på Polisen.

– Men nu är det för varmt att göra en teknisk undersökning, det kan dröja ett par dagar innan teknikerna kan gå in, säger han.

Mitt i har sökt ägarna till det andra parhuset.