Familjeföretag. Resturang Kamucha drivs av familjen Tapia Ochoa. På bilden Rubi Tapia Ochoa (t vänster), Carmen Ochoa och Jesus Tapia. Foto: Sacharias Källdén

Peruanska smaker i Hagsätra tar plats i alternativ guide

I somras öppnade familjen Tapia Ochoa sin peruanska restaurang i Hagsätra centrum. Nu ett knappt år senare har deras peruanska husmanskost även fått en plats i restaurangguiden ”Not so white guide”.

  • Publicerad 15:18, 14 apr 2022

Chili är en stor del
i vår matlagning

Lugnet har precis lagt sig efter lunchruschen. Kafémontern vid kassan är fylld med bland annat empanadas – små peruanska piroger, och flertalet efterrätter.

I köket står mamma Carmen Ochua och hackar koriander och förbereder maten till middagsgästerna. Snart ett år har gått sedan de slog upp sina dörrar till sin restaurang Kamuchas. Nu har de även fått en plats i restaurangguiden ”Not so white guide” som är ett initiativ från Halebop för att lyfta fram de ställen som inte oftast inte kommer med i de etablerade guiderna.

– Vi är jätteglada och stolta. Det kunde jag inte tänka mig, säger hon.

Koriander. Carmen Ochoua förbereder maten inför kvällen. Foto: Sacharias Källdén

Cateringfirma och foodtruck

Sedan fem år driver hon tillsammans med sin man Jesus Tapia en cateringfirma och på somrarna även en foodtruck med samma namn. De var därför först på jakt ute efter ett tillredningskök där de kunde fortsätta utveckla sin cateringverksamhet. Men när restauranglokalen på Hagsätra torg dök upp var det en dröm som gick i uppfyllelse för Carmen.

– Jag har alltid velat driva en egen restaurang. Jag har gjort många olika saker, men jag kommer alltid tillbaka till matlagningen. Det är här jag ska vara, säger hon. 

På menyn finns bland annat grytor, soppor och fiskrätten ceviche som också är Perus nationalrätt. 

– Vi lagar husmanskost från grunden, säger dottern Rubi Tapia Ochoa.

Chili för smak och färg

Landets matkultur har sina rötter i inkariket, men har även influenser från det italienska, kinesiska och spanska köket. Enligt Carmen finns det en ingrediens som är extra viktig i det peruanska köket. 

– Chili är en stor del i vår matlagning. Den ger mycket smak och färg till maten. Vi brukar gröpa ur den så att den inte är så stark, säger hon.

Efter ett tag börjar restaurangen fyllas på med folk igen. Carmen och Rubi går in i köket igen, och ut bärs rykande tallrikar med grytor och casava till nöjda gäster. 

Rubi berättar att responsen på restaurangen har varit över förväntan. Flera av gästerna har åkt långt då de blivit tipsade av kollegor och bekanta.

– Nu kommer det även folk från Spånga och Järfälla.

Hon berättar att det däremot var lite svårt i början då det tidigare varit en lunchrestaurang i lokalerna som var populär bland de äldre i området som nu var lite besvikna på att det inte serverades samma typ av mat.

– Men nu börjar även de hitta hit igen. Det känns jättekul, säger Rubi.

”De tyckte om maten”

Tidigare i år blev det klart för familjen att de blivit invalda i årets upplaga i ”Not so white guide”. En av medarbetarna hade redan tidigare presenterat sig för familjen och sagt att panelen testat maten.

– Han sa att de tyckte om maten och frågade om vi ville vara med i guiden. Självklart sa vi ja, säger Rubi.

Nybakat. Jesus Tapia med nybakade empanandas. Foto: Sacharias Källdén

Chili för smak och färg

Landets matkultur har sina rötter i inkariket, men har även influenser från det italienska, kinesiska och spanska köket. Enligt Carmen finns det en ingrediens som är extra viktig i det peruanska köket. 

– Chili är en stor del i vår matlagning. Den ger mycket smak och färg till maten. Vi brukar gröpa ur den så att den inte är så stark, säger hon.

Efter ett tag börjar restaurangen fyllas på med folk igen. Carmen och Rubi går in i köket igen, och ut bärs rykande tallrikar med grytor och casava till nöjda gäster. 

Rubi berättar att responsen på restaurangen har varit över förväntan. Flera av gästerna har åkt långt då de blivit tipsade av kollegor och bekanta.

– Nu kommer det även folk från Spånga och Järfälla.

Hon berättar att det däremot var lite svårt i början då det tidigare varit en lunchrestaurang i lokalerna som var populär bland de äldre i området som nu var lite besvikna på att det inte serverades samma typ av mat.

– Men nu börjar även de hitta hit igen. Det känns jättekul.

Frukt. Chili är en huvudingrediens i det peruanska köket, både för smak och färg, berättar Carmen Ochoa. Foto: Sacharias Källdén

”De tyckte om maten”

Tidigare i år blev det klart för familjen att de blivit invalda i årets upplaga i ”Not so white guide”. En av medarbetarna hade redan tidigare presenterat sig för familjen och sagt att panelen testat maten.

– Han sa att de tyckte om maten och frågade om vi ville vara med i guiden. Självklart sa vi ja, säger Rubi.

Smaker. Rubi Tapia Ochoa serverar potatisgrytan carapulcra (t vänster) och casava med chilimajo till en av gästerna. Foto: Sacharias Källdén

Andra ställen i Stockholmsområdet som är med i guiden

Cabal, Sundbyberg

Restaurang Kurdistan, Veddesta

Fanoos, Råcksta

Peniel African Restaurang, Flemingsberg

Spinaci, Vårby

Visa merVisa mindre