Den som passerar gångtunneln vid Svennebygången under Hjulstavägen i Rinkeby kan numera njuta av ett nytt konstverk i mosaik – med personliga bilder och skapelser från sommarjobbande ungdomar.

I samband med att Rinkeby fyller 50 år har 14 feriearbetare från Rinkeby-Kista under vecka 24 till 26 skapat konstverken, med färger som går i linje med närområdets natur. Här har de fått skapa sina egna bilder, utifrån personliga berättelser och upplevelser.

Temat för hela verket har varit förvandling.

– Jag har lärt mig hur mosaik fungerar, jag trodde inte det skulle vara så många steg. Det är också kul att umgås med så många människor och alla går igenom samma process, säger en av feriearbetarna, Nafisa, i en kommentar.

Personliga berättelser

Samtidigt har en annan grupp på 15 sommarjobbare fått göra personliga dokumentärer utifrån egna erfarenheter och intervjuer med närstående.

Den som ser filmerna får ta del av allt från svåra upplevelser på grund av coronapandemin, till vad tennis kan innebära för uppväxten.

– Jag var nervös inför jobbet men nu tycker jag om det. Det har varit kul att lära sig kameran och att vara ute och filma, säger en av ungdomarna från gruppen som vill vara anonym.

Båda grupperna feriearbetare har handletts av mediepedagoger från Unga Berättar – Kulturskolan Stockholm, (se faktaruta) som sedan 2013 har handlett feriearbetare i arbete med att skapa offentlig konst. Tidigare mosaikverk finns bland annat att se i Tensta.

Visas på olika platser

Filmerna som sommarjobbarna har gjort kommer att visas upp på Järva filmfestival och på Kista bibliotek.

– Det kan hända att de kommer visas på fler ställen dock, vilket vi hoppas, eftersom de är så fina och personliga. Vi vet dock inte om alla filmer kommer att visas eftersom vissa var väldigt privata, säger Tomasz Berggren, mediepedagog på Unga berättar.