"Barnen riskerar att falla mellan stolarna", enligt anställda. Foto: Mostphotos

Personalkris på socialen: ”Kan drabba barnen”

Ett besparingsförslag har utlöst en kris på barn- och ungdomsenheten. Fem chefer har sagt upp sig och flera socialsekreterare överväger att sluta. – Det riskerar att drabba barnen, säger en anställd.

  • Publicerad 11:13, 7 jun 2017

Personalen på socialtjänstens barn- och ungdomsenhet i Hägersten-Liljeholmen slår larm. Orsaken är det förslag till omorganisation som avdelningschefen lagt fram.
I den föreslås att två enhetschefer, en biträdande enhetschef samt tre socialsekreterare ska bort. Bakgrunden till det hela är att enheten dras med stora underskott.
– Ledningen anser att vi ska arbeta effektivare med färre socialsekreterare och chefer. Det går inte ihop. Vi kommer att tvingas ställa utsatta barn mot varandra för att prioritera de mest akuta. Risken är att barn faller mellan stolarna. Det är inte rättssäkert, säger en anställd.

Socialsekreterarna förstår att det måste sparas, men anser att förslaget hade kunnat tas fram i samråd med personalen. Och nu strömmar uppsägningarna in. I förra veckan hade enligt uppgift en enhetschef och fyra biträdande enhetschefer sagt upp sig.

Toni Mellblom, avdelningschef, tycker att allt gått rätt till förutom tidsplanen.
– Processen var enligt medarbetarna för snabb och informationen för otydlig. Från början var tanken att förslaget skulle träda i kraft 1 juli, nu har vi flyttat fram det till 1 september.

Han betonar att förslaget ska MBL-förhandlas och att konsekvensanalyser ska göras innan förändringar kan genomföras. Någon risk för att barn ska hamna i kläm i den tänkta organisationen ser han inte.
Men många har redan sagt upp sig. Hur ska ni klara det?
– Jag hoppas ju att så många som möjligt väljer att stanna kvar. Jag håller på och pratar med dem.
Men om det fortsätter – ska ni hyra in konsulter då?
– Jag hoppas att det inte blir på det sättet.