Enligt personalens egna mätningar har det varit så kallt som 12-13 grader på fritidsgården i Rissne under vintrar och höstar. Yerusaliem Tesfai har jobbat med flera lager kläder inomhus på vintern för att inte frysa, men inte ens det ska ha hjälpt.

– Och vi har regler på att ungdomarna inte får ha skor och kläder på sig inomhus, men det har inte fungerat. Vi har fått jättemycket klagomål från ungdomarna, säger hon.

Mejl som Mitt i tagit del av visar medarbetare larmat om problemen med ventilation och kyla ända sedan 2016. Men först våren 2021 har gården fått stänga för att felen ska åtgärdas på riktigt.

Mätningar visar tecken på fukt och mögelsporer. Mätningarna gjordes efter att personal hade anmält arbetsskador till kommunen och fick gå till företagshälsovården.

– Vi har rapporterat det här så länge och ingenting har hänt. Det är ett tydligt tecken att man inte tar det på allvar och jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna, säger Yerusaliem Tesfai.

Vill ha hälsoundersökning

Hon har inte själv märkt av några fysiska problem, men personal som Mitt i talat med berättar om arbetstagare som fått problem med allergier och andningsbesvär.

– Jag har inte fått gå på någon hälsoundersökning och det trycker vi på nu att alla ska få. Även ungdomarna, säger Yerusaliem Tesfai.

En omorganisation för fritidsgårdarna har under våren också satts i rullning. I Rissne finns nu bara en fast anställd kvar och all verksamhet är nu inställd på grund av personalbrist. Även när lokalen hade stängt fanns det under våren personal på plats som höll i en del aktiviteter på andra ställen än fritidsgården.

Ungdomar undrar

Yerusaliem var fram till nyligen timanställd på fritidsgården och fick på slutet kontraktet förnyat månadsvis. Precis som resten av den timanställda personalen slutade hon efter beskedet om omorganisationen då hon inte fick besked om hur det skulle bli för henne efter sommaren.

Den personal som Mitt i talar med är kritiska till att beslutet om en ny organisation har tagits utan deras inblandning och att det nu inte finns någon fritidsgård i Rissne för ungdomar att gå till sedan personalen har försvunnit. Speciellt upprörande anser de är att allt sker mitt under en pandemi då ungdomarna kanske behöver en mötesplats mer än någonsin.

– Flera av ungdomarna hör ständigt av sig och undrar när vi ska öppna, säger Yerusaliem Tesfai.

Läs Johan Storåkers (L) svar om den stängda fritidsgården i Rissne här.