Tufft. Krögaren George Gerges säger att tiden under pandemin har varit otroligt tuff. Nu hoppas han hitta erfaren personal. Foto: Anton Kyhlbäck

Personalbrist efter lättade restriktioner

Pandemirestriktionerna för restauranger tas bort. För flera ett positivt beslut. Men för vissa krögare har ett nytt problem uppstått: personalbrist.

  • Publicerad 14:26, 24 sep 2021

Nu hoppas jag alla har lärt sig att tvätta händerna.

Pandemin har slagit hårt mot krogbranschen och så även för restaurangen och nattklubben The Public vid Täby torg. När restriktionerna lättar möts de av nya problem.

– Vi fick sparka fler personer som arbetat här länge. Vi var tvungna att ta bort alla extrapass och sen har vi permitterat, säger krögaren George Gerges.

Enligt honom är det största problemet nu, att det är svårt att hitta erfaren personal då flera gått vidare till andra yrken.

– Vi jobbar för fullt med att bemanna nu, men det är inte lätt, säger han.

Längtar. Siri Schönberg och Samer Haron har jobbat på The Public i 6 respektive 13 år. De längtar efter att besökarna kommer tillbaka. Foto: Anton Kyhlbäck

Restriktionerna har inneburit stora förändringar: Enbart sittande servering, storlekskrav på gäster per bord och enmetersregeln. Fram tills den 1 juli fick barerna även stänga tidigare.

Hårda kontroller

För The Public gällde även regeln om en person per sällskap under en period, på vissa av serveringens sittplatser, då de har en ingång mot gallerian.

Enligt George Gerges så har restaurangerna målats ut som en stor smittorisk.

– Vi har varit nedtryckta av alla. Vi har haft restriktioner från dag ett även fast färre smittats på barer än på andra ställen, inget visar motsatsen. Sen har det varit hårda kontroller, säger han.

Kommer inte ge upp än

Han tycker att regeringen och myndigheterna istället skulle valt att stänga restaurangerna helt.

– Det hade varit bättre och lönsammare för alla, säger han.

– Jag har aldrig mått så dåligt som jag gör idag. Jag och mina bröder kommer inte ge upp, men vi måste börja från noll igen, säger han.

Nu hoppas The Public innerligt att gästerna kommer tillbaka.

– Om de stänger ner igen, då tror jag inte vi kommer att orka, säger han.

När jag frågar om det finns några fördelar med att restriktionerna försvinner pustar George. Sedan lyfter han handspriten som står på bardisken vid entrén.

– Det jag är mest glad över är att jag får kasta den här i soporna, jag hoppas alla har lärt sig att tvätta händerna, säger han.

Foto: Anton Kyhlbäck

Stef fyra, 29 september

Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

Deltagartaken för privata sammankomster tas bort.

De kvarvarande restriktioner som finns på serveringsställen tas bort.

Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort.

Källa: Regeringens avvecklingsplan

Visa merVisa mindre