I oktober gjorde Arbetsmiljöverket inspektion på ett serviceboende i Vallentuna. Foto: Mostphotos

Personal misshandlad på serviceboende

En anställd på ett serviceboende i Vallentuna misshandlades av en brukare och fick hjärnskakning. Nu kräver Arbetsmiljöverket att vårdbolaget vidtar åtgärder för att göra arbetsmiljön säkrare. – Det här är människor. Och ibland uppstår situationer som är svåra att förutse, säger sektorchef Fredrik von Malmborg på vårdbolaget Nytida.

  • Publicerad 17:24, 8 nov 2018

I slutet av september kom en brukare in i personalens lokal på ett av Nytidas serviceboenden i Vallentuna. Enligt den anmälan som gjordes till Arbetsmiljöverket fanns då fanns två anställda i lokalen. De var just då var upptagna med pappersarbete, vilket gjorde brukaren stressad. Den ena av de anställda förklarade att de behövde vara ifred med sina sysslor och stängde dörren till kontoret.

När den anställda vände sig om fick hen en hård knytnäve i ryggen av brukaren som sedan lugnade ner sig. Den anställda fortsatte sedan att arbeta med andra brukare på boendet.

Inspektion

Den första brukaren kastade då en blomkruka i huvudet på den anställda, som fick ett djupt jack i huvudet och började blöda. På akuten konstaterades en lättare hjärnskakning som ledde till sjukskrivning.

Tre veckor efter händelsen gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på boendet där personalen jobbar ensamma mellan nio på kvällen och tjugo i nio på morgonen. Eftersom det kan förekomma hot och våld från brukarna uppmanar verket därför vårdbolaget att ge personalen bärbara larm så att de snabbt kan kalla på hjälp.

Riskbedömning

Arbetsmiljöverket ansåg inte att vårdbolaget hade tagit reda på riskerna för hot och våld tillräckligt noga. Visserligen görs riskbedömningar månadsvis men de måste också följas upp vid behov och när det hänt något som gör att bedömningen kan behöva förändras.

Fredrik von Malmborg säger att Nytida uppskattar Arbetsmiljöverkets besök.

– Det är ett väldigt bra sätt att kvalitetssäkra om vi jobbar rätt. Då kan man hitta sådant som man behöver rätta till

Larm

Sedan två veckor har personalen nu fått bärbara larm.

– Vi vill inte att någon av våra anställda ska behöva utsättas för risker. Men tyvärr uppstår situationer som är svåra att förutse. Det handlar om människor. Och ibland blir det inte som vi tänkt oss. Oftast lyckas vi mota Olle i grind. Vi har utbildningar i lågaffektivt bemötande och det är så man måste arbeta. Men ibland har vi ingen aning om varför en situation uppstått, även om vi inte vill att det ska hända. Att förstå hur de kan uppstå är ett lärande i sig och därför är det väldigt bra att det görs inspektioner, att man samarbetar.