21 av de äldre på Fruängsgården ska ha smittats av corona och tre av dem dött, enligt personal på boendet. Foto: Mitt i/Most photos

Personal larmar: 21 smittade av corona på Fruängsgården

21 äldre har blivit sjuka i coronaviruset på Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende. Personalen larmar om en ohållbar situation, men enligt staden är läget under kontroll. – Vi arbetar enligt de föreskrifter vi har att följa, säger enhetschefen Marie Bergström.

  • Publicerad 05:00, 2 apr 2020

En beredskapsplan har upprättats för äldreomsorgen i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö. All personal har fått uppdaterad information om hygienrutiner och hur skyddsutrustning ska användas.

Men nu larmar personal på vård- och omsorgsboendet Fruängsgården i Fruängen att det finns stora brister i smittskyddet. Flera anställda har tagit kontakt med Mitt i söderort för att berätta om läget. Enligt dem har 21 äldre smittats av coronaviruset. Tre av dem har dött.

– Det största misstaget är att de inte har isolerat de som blivit smittade, berättar en kvinna som jobbar på Fruängsgården.

Skräck för att gå till jobbet

Hon och hennes kollegor vittnar om att personal, som tagit hand om äldre som smittats av coronavirus, sedan har flyttats till avdelningar utan smitta – och sedan har äldre blivit sjuka där. Flera i personalen på boendet är nu oroliga för hälsan, hos de äldre, sig själva och för sina anhöriga.

– Det är en skräck, man får ångest när man går till jobbet. Alla är jätteoroliga, säger en annan kvinna som jobbar på Fruängsgården.

– Vi vågar knappt komma nära våra familjer. Jag har till och med sovit på jobbet för att jag inte har vågat åka hem, säger en annan.

Smitta på fyra av sex våningar

Enligt de anställda som Mitt i söderort haft kontakt med finns smittan på fyra av boendets sex våningar. Men de är oroliga för att det bara är en tidsfråga innan det finns smitta på samtliga avdelningar. De planerar att kontakta facket för att få råd om hur de ska hantera situationen.

– Omklädningsrummet finns på en av de friska avdelningarna. Personal från sjuka avdelningar kommer och byter om och duschar i samma omklädningsrum, berättar ytterligare en i personalen.

Utbildning i hygien och smittspridning fick de först i veckan, trots att coronasmitta funnits på boendet i flera veckor.

– Vår arbetssituation skulle se helt annorlunda ut om vi fick mer handledning. Det har brustit i så många steg.

Personalen tycker inte heller att de fått tillräckligt med skyddsutrustning.

– De som jobbar med de som blivit sjuka i corona får skyddsutrustning, men de som testats men inte bekräftats sjuka får ingen utrustning. Vi har gjort egna munskydd med bindor och tvättlappar och visir av plastfickor.

Enhetschefen: Arbetar med basala hygienrutiner

Fruängsgårdens enhetschef, Marie Bergström, vill inte kommentera antalet smittade eller döda.

– Vi går inte ut med det.

Enligt henne följer boendet de riktlinjer som finns, från bland annat Folkhälsomyndigheten, regionen och socialstyrelsen.

– Vi arbetar med basala hygienrutiner enligt de föreskrifter vi har att följa. Vi jobbar med kohort vård, så att så få medarbetare som möjligt är i kontakt med sjuka.

Tänker inte sätta anställda i karantän

Men varför flyttas personal från sjuka till friska avdelningar utan att sitta i karantän?

– Den frågan är inte relevant.

Enligt äldreomsorgschefen i Hägersten-Liljeholmen, Marja Kammouna, är det inte nödvändigt att sätta personal som hanterat sjuka personer i karantän.

– Det gör man ingenstans i sjukvården eller på något boende. Men är man sjuk ska man naturligtvis stanna hemma.

Hittills har över 100 personer har dött av coronaviruset i Stockholm. Personer över 70 år och som har andra sjukdomar är särskilt utsatta. På Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende finns plats för ett hundratal äldre med demenssjukdomar.

Personalen får praktisk utbildning

Efter att artikeln publicerades har stadsdelsförvaltningen skickat ut ett pressmeddelande. Där kommenterar enhetschefen Marie Bergström fallet ytterligare.

– Det är ett ansträngt läge och jag förstår att både personal och anhöriga känner oro. Vår bedömning är ändå att vi har en bra organisation och att vi hanterar situationen så bra som det går.

Enligt pressmeddelandet har också all personal fått utbildning på olika sätt.

Personalen har utbildats på olika sätt för att förhindra smittspridning.

– Vi har jobbat väldigt handgripligt med utbildning av all personal. Vi har personal med olika språklig bakgrund och det räcker inte med skriftliga instruktioner utan vi ger handfast handledning till all personal. Det kan till exempel handla om att demonstrera olika moment, som hur man tar av och på förkläden och visir och så vidare, för att försäkra oss om att alla förstår och får ställa frågor om det som är oklart.