Personal glömde kvar 4-åring när förskolan stängde

Förskolan i Visättra stängde – men en pojke lämnades kvar övergiven. När mamman kom för att hämta sin fyraårige son hittade hon honom rödgråten och skärrad utomhus. – Det var en mardröm, helt overkligt. Jag trodde att det var ett skämt först, säger mamman.

  • Publicerad 05:00, 15 sep 2018

Klockan var strax efter 17 i torsdags, när mamman kom för att hämta sin son. Hon hittade honom ensam, rödgråten och livrädd.

Sonen, som är 4 år, hade klättrat upp i ett träd och gömt sig när han märkte att de sista pedagogerna hade stängt förskolan och gått hem.

Det är min största skräck att förlora honom

Mamman

– Han kände sig övergiven och var helt utsatt. Vad hade hänt om någon hade haft onda avsikter och gått förbi? Jag lägger mitt allt i deras händer och det är min största skräck att förlora honom. När han sa att alla hade gått hem trodde jag att han skämtade. Men det var stängt och nedsläckt inne. Det var som dolda kameran, säger mamman.

Ska kontakta Skolinspektionen

I dag har mamman och sonen stannat hemma från förskolan. Hon märker att sonen fortfarande är nedstämd.

Mamman har varit på möte med förskolan och hoppas nu återfå förtroende för verksamheten. Hon ska också kontakta Skolinspektionen.

 Jag vill inte straffa någon

Mamman

– Min första tanke var att ta honom därifrån. Men det kryllar inte av lediga förskoleplatser och jag kan inte vara hemma med honom hela dagarna. Vi ska ta en dag i taget. Jag har fått bra respons från chefen som medger att det här är fruktansvärt. Det är brister i rutinerna som har skett och jag vill inte straffa någon. Men jag vill kontakta Skolinspektionen för att uppmärksamma att det funnits brister så att det inte händer igen, säger mamman.

Åtgärder sätts in

Camilla Engström är chef för Visättras förskolor. Hon säger att förskolan sätter in flera åtgärder direkt. Personalen ska ha bra koll på pojken i början, så att de kan kontakta föräldrarna om han är nedstämd på förskolan.

Förskolan ska även skärpa rutinerna kring stängning, så att varenda vrå och skrymsle både inomhus och utomhus undersöks noga innan personalen går hem.

Jag hoppas att detta kan fungera som en väckarklocka

Camilla Engström

Förskolan ska även skärpa rutinerna kring hur barnen prickas av.

Ska införa digitalt system

Enligt Camilla Engström handlar det här fallet om brist i rutinerna – inte om att förskolan skulle ha för lite personal eller pengar.

– Personalen är chockad och jag hoppas att detta kan fungera som en väckarklocka så att alla förskolor ser över sina rutiner. Man behöver titta på rutinerna kritiskt hela tiden så att man inte blir för bekväm med dem och tror att de alltid ska fungera, säger Camilla Engström.

Senare i höst ska förskolan införa ett digitalt närvarosystem, som ska underlätta för personalen att pricka av vilka barn som är på plats.