"Jag körde på gokartbanan i Järfälla första gången 80-någonting", säger Mikael Persbrandt. Foto: Mitt i Stockholm

Persbrandt och motorstjärnor vädjar för banan

Skådespelaren Mikael Persbrandt, uppvuxen i Jakobsberg, ger sig in i diskussionen om den hotade gokartbanan i Järfälla. Och han är inte den enda som engagerar sig. Även motorstjärnor som Mattias Ekström och Thed Björk vittnar om gokartens betydelse och vädjar om att banan ska få finnas kvar.

  • Publicerad 10:43, 22 dec 2017

– Jag körde på gokartbanan i Järfälla första gången 1980-någonting. Den har fostrat mitt motorintresse. Det är klart att den ska få finnas kvar. Att lägga ner den vore synd och skam, säger han i en film som har publicerats på Järfälla MK:s facebooksida.

Utöver Persbrandt har flera svenska världsstjärnor inom motorsport engagerat sig för gokartbanan genom att spela in filmer där de berättar hur mycket sporten gokart har betytt för dem i början av deras karriärer.

Mattias Ekström, dubbel mästare i DTM och världsmästare i rallycross 2016 samt VM-tvåa 2017, säger så här:

– Jag önskar att alla tar sitt förnuft till fånga så att gokartbanan kan vara kvar så att alla barn i Stockholmsområdet och även i övriga Sverige får chansen att göra samma sak som jag har gjort. Kämpa, kämpa, kämpa. Jag står på er sida.

Felix Rosenqvist, europamästare i Formel 3, trea i Formula E, dubbel vinnare av Macaos GP:

– Jag började min karriär med gokart, precis som många andra har gjort. Det har varit en extremt viktig del i min utveckling, i min karriär. Därför måste vi kämpa för att behålla Järfällas gokartbana, som är den enda närliggande gokartbanan i Stockholm, så att alla ungdomar i trakten kan börja med motorsport.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky, enda kvinnliga föraren i STCC:

– Det gör verkligen ont i hjärtat när man pratar om att lägga ner Järfällas gokartbana, det var där allt började för mig. Jag tävlade sju år i gokart och utan den erfarenheten hade jag aldrig tagit mig dit där jag är i dag. Det är en bra möjlighet för ungdomar att samlas och göra någonting kul ihop. Det är en fantastisk arena att få tillbringa sin barndom och att få växa upp på.

Thed Björk, världsmästare i WTCC:

– Jag började min karriär med go-kart och på Järfälla motorstadion vann jag mitt första SM-guld 1997. Det här är ett utmärkt ställe för ungdomar att syssla med sport, speciellt med motorsport som jag älskar och brinner för. Jag skulle gärna vilja att banan finns kvar, för det finns en historia här.

Nu återstår att se om stjärnornas engagemang kan rädda gokartbanan norr om Stäketvägen. Vid årsskiftet går Järfälla MK:s arrende ut. Före det måste en ny arrendator ha klivit in, annars kan markägaren Sollentuna Häradsallmänning tvingas att avhysa klubben – och eventuellt riva upp banan – alldeles i början av januari.