Pers okända pärlor - Östermalms stadsvandringsnestor ger sina bästa tips

Se bortom Slottet, stadshuset och Djurgården ­­– gå ut och upptäck de mindre kända sevärdheterna i vår stadsdel. Vi lät guiden Per Haukaas lotsa oss till sina pärlor.

  • Publicerad 09:52, 2 maj 2015

Tänker du att stadsvandringar är bara något för turister är det dags att tänka om.

Det finns massor att upptäcka här i stan som du kanske redan gått förbi utan att tänka på.

Du behöver till exempel inte ta ett flyg för att få en känsla av Berlin, New York eller Paris – det kan räcka med en promenad.

Det tycker i alla fall stadsvandringsguiden Per Haukaas som tycker att fler borde ”upptäcka” fler sidor av stan, speciellt nu när värmen är på väg.

– Vi har kapacitet att både åka ut i världen, till New York och Berlin och ändå lära känna sin stad. Stockholm är fullkomligt underbart. Jag tycker också att kranskommunerna är intressanta och skärgården. Har man till exempel en kortsemester är det underbart att uppleva mer av hela länet. Det finns otroligt mycket att se och man kan utnyttja SL-kortet, säger Per Haukaas.

Svarta hål

I 16 år har han haft stadsvandringar runt om i stan och upplever ett ökat intresse för stadsvandringarna. Men det finns ”svarta hål” i generationerna.

– Tisdagar är det ofta väldigt många pensionärer. Det finns en klyscha som säger att de hjälper till med barnbarnen på helgerna och måste vila på måndagarna men på tisdagen kan de tänka på sig själva. Men jag vill absolut ha fler yngre och medelålders som går, men de har inte tid. Det är svårt att nå 20-, 30, och 40-åringar, men de borde intressera sig mer, säger han.

Vad har du själv för favoritplats i stan?

– Jag måste lyfta fram Hjorthagen. För tio år sedan blev min mamma sjuk och bodde på Dianagården där. Jag blev helt överraskad av Hjorthagen, övriga Östermalmare har varit otroligt dåliga på att se det. Det är väldigt charmigt.

Per Haukaas ”okända” tips från Östermalm

Tysta gatan från 1910-talet mellan Wittstocksgatan och Karlavägen. [[tab]] ”Påminner om vissa små gator i London och Paris med Town Houses och indragna hus med små rabatter.”

Dubbla kindpussar. ”Upplev den typiska trevliga östermalmska och mellaneuropeiska hälsningscermonin med dubbla kindpussar som är vanlig på Östermalm. Ses bäst på Restaurangen T-bar i hotell Diplomat på Strandvägen.”

Floragatan och norra Humlegården. ”Som trogen konsument av Kar de Mummas alster är det givetvis det här området som han manade med med uttrycket Öfre Östermalm, att jämföra med Upper East Side i New York. Han bodde mesta tiden på Floragatan 16, mellan Karlavägen och Valhallavägen.”

Palmeska huset, Östermalmsgatan 36. ”Där växte Olof ”faderslös” upp.”

Josef Franks plats, korsningen Rindögatan/Furusundsgatan. Vid slutet av Rindögatan mittemot nr 52, var Josef Frank bodde fram till sin död, finns två gjutna stolar som han designat. (Stolarna har dessvärre återigen körts sönder under vintern och det är oklart när de är tillbaka, reds anm.).

Visa merVisa mindre

Fler stadsvandringar

Per Haukaas stadsvandringar hittar du här: stadsvandringsguide.se/ Men det finns fler som väntar på att guida dig runt i stan, till exempel:

Stadsmuseet erbjuder på en ny vandringsupplevelse om dagen, gå in på www.stadsmuseet.stockholm.se och läs mer.

Pub-, mord-, spök- eller vanliga stadsvandringar. På www.stadsvandringaristockholm.se finns mängder av alternativ för den promenad- och kunskapstörstande.

Detsamma gäller även www.stadsvandring-stockholm.se som har flera olika vandringserbjudanden.

Personliga och skräddarsydda stadsvandringar erbjuder man på www.stockholmstories.se

1700-talskännaren Christopher O´Regan håller allmänna och privata vandringar i Gamla stan, www.oregan.se

Visa merVisa mindre

Och här hittar du Pers pärlor i restan av innerstan

Kungsholmen

1.Atterbomsvägen med sitt fantastiska ljus på eftermiddagar och kvällar. ”Bildkonstnärer och målare har jag för mig har jämfört ljuset här med ljuset på franska Rivieran och Skagen, plus utsikten mot Lilla och Stora Essingen och Äppelviken på Brommalandet.”

2.Sivert Lindbloms konstverk ”Skådespel”. ”Stora magra rostig jätteansikten som skall påminna oss om de stackars fattighjonen på 1860-talet från ”helvetets förgård”. Hittas vid Grubbens trappor uppe i St Eriksområdet.”

3.Skillinggränd mellan Norr Mälarstrand o Hantverkargatan. ”Charmiga indragna Town Houses på ena sidan, att jämföra med till exempel Tysta gatan och Danderydsgatan på Östermalm.”

4.Den Flyborgska smällen, Pipersgatan 14. Här inträffade mordet på direktör

5.Köttrestaurangen Allmänna Galleriet (AG) och norra nedre delen av Kronobergsgatan. ”Stockholms bästa köttrestaurang och de lite positivt ”sunkiga” New York-kvarteren.”

Södermalm

1.Verandan i Grillska husets kafé vid Stortorget. ”Kaféet drivs av Stadsmissionen och en trappa upp från självserveringen finns en utsikt över Gamla Stans största och grönaste gård.”

2.Rosenlundsgatan 44-54 vid pendeltågsstationen. ”Det är ett lite underskattat Söderkvarter som jag vill lyfta fram. ”Soho” alltså South of Hornsgatan är också lite New York-influerat och är ett alternativ till uttjatade ”Sofo” – South of Folkungagatan.”

3.Tyska Brunnsplan, vid Svartmannagatan. ”Två kastanjeträd och brunn i de tyska kvarteren nära Tyska kyrkan. Där finns över 500 år av tyska köpmän, hantverkare och konstnärer.”

4.Torget Brända Tomten, korsningen Kindstugatan/Själagårdsgatan. ”Litet, tyst charmigt torg med flera bänkar under ett stort kastanjeträd. Där finns också ett fräscht konditori.”

5.Fjällgatan. ”Inte så okänd men ändå värd att lyfta fram. Stockholms innerstads vackraste utsikt tycker nog vi som har arbetat som bussguider i Stockholm.”

Vasastan/Norrmalm

1.Tegelbacken, framför hotell Sheraton. ”Utsikten mot Gamla Stan, Söder, Stadshuset och Kungsholmen är underskattad, eftersom Tegelbacken är så hårt trafikerad. Där finns också den nya smala sju meter höga färgstarka statyn vid Järnvägsparken av Mr Walker, Fantomen civilklädd, gjord av konstnären Jan Håfström. Och Riddarhuset är ett av Stockholms vackraste 1600-hus med sitt gröna säteritak.”

2.Drottninggatan 10. ”Där finns en vit litterär skylt med röd text om privatdetektiven Ture Sventon. Åke Holmbergs roliga parodiska antihjälte, som läspade och åt semlor, men var nästan lika framgångsrik på 1950-talet som Sherlock Holmes drygt 50 år tidigare i London.”

3.Drottninggatan 88. ”Centralbadets park med en karpdamm och 1700-talshus. Också en av statsminister Stefan Löfvens favoritplatser i Sthlm. Där finns också en litterär skylt om deckarförfattaren Stig Trenter. ”

4.Sagerska huset, Strömgatan.”Där ligger vår statsministerbostad, där således Fredrik Reinfeldt bodde i åtta år.”

5.Facile. En ganska nyöppnad frankolfil restaurang i korsningen Odengatan/Luntmakargatan.

Östermalm

1.Tysta gatan från 1910-talet mellan Wittstocksgatan och Karlavägen. ”Påminner om vissa små gator i London och Paris med Town Houses och indragna hus med små rabatter.”

2.Dubbla kindpussar. ”Upplev den typiska trevliga östermalmska och mellaneuropeiska hälsningscermonin med dubbla kindpussar som är vanlig på Östermalm. Ses bäst på Restaurangen T-bar i hotell Diplomat på Strandvägen.”

3.Floragatan och norra Humlegården. ”Som trogen konsument av Kar de Mummas alster är det givetvis det här området som han manade med med uttrycket Öfre Östermalm, att jämföra med Upper East Side i New York. Han bodde mesta tiden på Floragatan 16, mellan Karlavägen och Valhallavägen.”

4.Palmeska huset, Östermalmsgatan 36. ”Där växte Olof ”faderslös” upp.”

5.Josef Franks plats, korsningen Rindögatan/Furusundsgatan. Vid slutet av Rindögatan mittemot nr 52, var Josef Frank bodde fram till sin död, finns två gjutna stolar som han designat. (Stolarna har dessvärre återigen körts sönder under vintern och det är oklart när de är tillbaka, reds anm.).

Visa merVisa mindre

Per Haukass

Ålder: 72 år

Bor: Öregrundsgatan på Östermalm

Gör: Översättare och stadsvandringsguide sedan 16 år. Dessförinnan även bussguide
i Stockholm under 25 år.

Visa merVisa mindre