Pernillas stuga i Värmdö är Sveriges hetaste på Airbnb

Sveriges och ett av världens populäraste boende på Airbnb ligger på en liten skärgårdsö i Värmdö. – Jätteroligt, jag har träffat väldigt många trevliga gäster genom åren, säger uthyraren Pernilla Öfvergård.

  • Publicerad 05:35, 15 sep 2020

Mitt i Stockholms skärgård, på en ö i Värmdö, ligger alltså Sveriges hetaste Airbnb-hus. Du måste åka egen båt eller taxibåt för att komma hit.

– Den som inte har egen båt kan hyra en liten båt av mig, säger Pernilla Öfvergård.

Stugans uteplats ligger på bryggan alldeles intill vattnet. Foto: Airbnb 

Byggdes som gäststuga till sommarhuset

Arkitekten ritade gästhuset ett 40-tal meter från sitt sommarhus 2006. Två år senare blev det svarta trähuset trea i Rödfärgspriset i kategorin Publikpriset.

I den 30 kvadrat stora stugan finns kök, badrum, två sängplatser och en utomhusdusch. De två våningsplanen går omlott i en uppåtgående spiral längs berget. Utanför de stora fönstren och glasdörrarna glittrar Saxarfjärden. Där finns också en bastu och uteplats med grill intill vattnet.

Köket på entréplanet.Foto: Airbnb

Bland världens populäraste Airbnb

I december 2017 listade den brittiska tidningen The Telegraph stugan som ett av världens mest 20 eftertraktade Airbnb–boenden.

Och populariteten består. När Airbnb listar vilka boenden som deras användare eftertraktar mest 2020 hamnar Pernilla Öfvergårds hus på första plats i Sverige.

– Jag är inte jätteöverraskad. Det har ju varit bland de 20 mest klickade i världen och är ju det ett av det första som dyker upp när du söker på Sverige eller Stockholm.

Varför tror du att det är så populärt?

– Det ligger ju helt magiskt i samverkan med naturen runt omkring. Sedan är ju jag arkitekt och hoppas att arkitekturen har hjälpt till lite också.

Sovrum med utsikt över Saxarfjärden. Foto: Airbnb

Fullbokat i mitten på mars

Coronapandemin stoppat utländska turister som tidigare har utgjort den största målgruppen. Men i gengäld tycks svenskars sug att semestra i skärgården ha ökat ännu mer. 

– I mitten av mars såg det ut att vara fullbokat från midsommar och september ut.

Efterfrågan gör avtryck på prisplappen. Gästerna måste hyra minst en vecka och från exempelvis den 27 september till den 4 oktober kostar det 14 588 kronor.

Pernilla Öfvergård har ett 40-tal meter från sitt sommarhus till stugan men en bergsknalle skapar ändå avskildhet. Foto: Privat

Hur lång säsongen är varierar.

– Vädret får avgöra. Jag vågar inte ha det utlagt för uthyrning efter den 1 december i fall isen ligger och man inte kommer ut på ön. Märker jag att isen inte ligger i mitten på februari öppnar jag säsongen redan då.

Anstränger sig extra för bra recensioner

Trots att sommarhuset ligger strax intill känner hon inte att hon och stuggästerna skaver på varandra.

– Nej, man har enorm privacy. Stugan ligger på andra sidan berget, mitt hus ligger högre upp och man ser inte och hör knappt varandra.

Direkt utanför dörren väntar skärgården. Veckohyran i september och oktober är närmare 15 000 kronor. Foto: Airbnb

Hon har hyrt ut stugan via Airbnb sedan 2013 och har inga planer på att sluta.

– Det är väldigt roligt att göra det här, jag träffar väldigt många trevliga människor. När du hyr eller hyr ut via Airbnb ger man varandra recensioner, det gör att man är tryggare och kanske anstränger sig lite mer från båda håll. Hade jag hyrt ut via exempelvis Blocket hade det varit mer anonymt och en större risk. Jag tror inte heller att jag hade träffat lika många trevliga människor.

Fakta

Jobbar som arkitekt

Namn: Pernilla Öfvergård.

Ålder: 58 år.

Bor: Kungsholmen och sommarhuset på en liten skärgårdsö i Värmdö.

Familj: Barnen Sara, 25, och Victor, 21.

Yrke: Arkitekt.

Aktuell: Hyr ut Sveriges populäraste Airbnb på en liten ö i Saxarfjärden i Värmdö.

Visa merVisa mindre