Utbildningen är tre dagar lång och sker digitalt. 30 platser finns till att börja med. Foto: Mitt i

Permitterad SAS-personal snabbutbildas på Sophiahemmet

10 000 anställda hos SAS har permitterats. Nu erbjuds personalen möjlighet att snabbutbildas på Sophiahemmet för att hjälpa till i vården.

  • Publicerad 16:17, 18 mar 2020

Flygbolaget har tvingats skära ner rejält den senaste tiden som en följd av coronaviruset. 10 000 anställda har permitterats i Norge, Sverige och Danmark.

Nu erbjuds delar av personalen en kort sjukvårdsutbildning vid Sophiahemmet Högskola. 

– Det finns otroligt kompetenta personer, till exempel på SAS, som direkt efter avslutad utbildning kommer att kunna avlasta sjukvården så att läkare och sjuksköterskor i än högre grad kan ägna sig åt att vårda patienter. Detta är en samhällsinsats som vi alla måste bidra till, säger Johanna Adami som är rektor vid Sophiahemmet Högskola i ett pressmeddelande.

Tre dagar lång

Utbildningen är tre dagar lång och sker digitalt. 30 platser finns till att börja med.

I teorin lärs kunskap om infektionssjukdomar, patientsekretess, hygien och omvårdnadsmetoder ut. Och i den praktiska delen lärs det ut hur man ger information till patienter och anhöriga, rengör material och hjälper till med administrativa uppgifter.

Tanken är sedan att de utbildade ska kunna avlasta den ordinarie vårdpersonalen den kommande tiden.

Hundratal intresserade

Exakt hur många av de anställda som har anmält intresse kan inte SAS säga, men det ska röra sig om ett hundratal.

Kursen sker i regi av Sophiahemmet Högskola i samarbete med SAS, Rekryterings- och utbildningsföretaget Novare och med finansiering av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.

Vad gör du för att stötta Stockholm under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa reporter: olle.anrell@mitti.se.