På gång. I december är det samråd för en ny permanent förskola på Vinjegatan. Foto: Jannie Flodman

Permanent förskola ersätter paviljonger i Blackeberg

Staden planerar för en ny permanent förskola intill Blackebergsstråket med plats för 108 barn. I vinter går detaljplanen ut på samråd.

  • Publicerad 09:50, 30 sep 2020

Vid Vinjegatan 25 står det idag tillfälliga skolpaviljonger där elever från Blackebergsskolan vistas. Men marken är egentligen avsedd för förskoleverksamhet, och planen är att en ny permanent förskola ska byggas här.

Den nya förskolan ska ha sex avdelningar fördelat på två våningsplan.

– Idag har vi fem andra förskoleavdelningar i närheten som ska flytta in där, vilket innebär att det blir 18 nya platser tillgängliga när den nya förskolan står klar, säger Anne-Chatrine Olsson, lokalstrateg på Bromma stadsdelsförvaltning.

Förskolan kommer ligga precis intill Blackebergsstråket, vilket innebär att en mindre del av parkmarken övergår till förskolans mark.

– Skolgården kommer bli relativt kuperad, det är en fin naturtomt som man planerat med ett modernt tänk. Samtidigt har man bevarat mycket av Blackebergsstråket, säger Anne Chatrine Olsson.

Den 15 december går detaljplanen ut på samråd, och då får boende i närheten tycka till.

Elever flyttas

De elever från Blackebergsskolan som i dagsläget vistas i paviljongerna nu kommer att få flytta tillbaka till skolan.

– Om det blir elever som eventuellt inte får plats kommer de erbjudas plats på den tillfälliga skola som byggs upp vid Bergslagsrondellen nu, säger Mikael Kaspar, grundskolechef i Bromma.

Enligt stadens tidplan kan ett antagande av detaljplanen ske i november 2021.

Om förskolan

Ska vara en Framtidens förskola, vilket är en konceptförskola i olika storlekar framarbetat av Stockholms stad.

Syftet är att det ska gå snabbare och bli billigare att bygga.

Varje storlekstyp alltid samma planlösning, men gestaltning och gård kan skilja sig beroende på förutsättningar och verksamhetens behov.

Visa merVisa mindre