Pergola i stället för ladugård efter omtalad rivning

Trots stormande kritik ska 1800-talsladugården på Överjärva gård rivas. Nu kommer det blågröna styret med ett förslag på en tillfällig lösning efter rivningen: En pergola med plats för bland annat uteservering.

  • Publicerad 11:29, 17 sep 2020

I juni beslutade kommunstyrelsen i Solna att ladugården på Överjärva gård ska rivas.

S och V reserverade sig och presenterade egna förslag för att rädda ladugården, men fick inget gehör. Renovering är inte aktuellt har varit styrets besked. Planen har i stället varit att i höst riva ladugården från 1825, men det är ännu oklart när rivningen kommer att gå att genomföra.

Tillfällig lösning

Men nu kommer den blågröna majoriteten med ett förslag på vad som ska hända i det första skedet efter rivningen. En pergola föreslås byggas och tillfälligt ta plats där ladugården i dag står, i väntan på en permanent lösning. Pergolan blir i samma storlek som ladugården, meddelar M, L, C, KD och MP i ett pressmeddelande.

Ladugårdens stengrund, träpaneler ska enligt förslaget återanvändas i utformningen. Till exempel undervisning, odling, bibliotek, marknader, servering och evenemang är tänkta att kunna genomföras i pergolan.

Tänkt som samlingsplats

– Stadens ambition med Överjärva gård är att skapa ett attraktivt besöksmål med verksamheter som utgår från viktiga kulturhistoriska värden, men också bygger vidare på platsens potential för lärande och upplevelser, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) i pressmeddelandet.

– Pergolan skapar ett uterum som blir en idealisk samlingsplats för Solna naturskola. På så sätt blir naturskolans verksamhet än mer synlig, säger Bernhard Huber (MP).

”Saknar ambition”

Från oppositionen är V inte imponerade av styrets förslag.

– Vi tycker inte att en pergola har samma kulturarv som en ladugård. Det går inte att jämföra, en pergola är inte alls samma sak och en tillfällig lösning som saknar ambition, säger oppositionsråd Sandra Lindström (V).

Arne Öberg (S), oppositionsråd, fick se förslaget på torsdagen och inte heller han är imponerad.

– Direkt man river en byggnad förstör man det kulturhistoriska arvet, och det här visar att man har oerhört lite respekt för kulturvärdet. Jag är livrädd för vad som blir nästa pergola i Solna. Men så länge ladugården står kvar finns det möjlighet att byta fot och ta ansvar, säger Arne Öberg.