KONST. På Bergsgatan och vid Holger Bloms plats har konstkollektivet Swedish Girls skapat två verk. Foto: Per Brandt/

Performance och gatukonst på Kungsholmen i sommar

En scen för performancekonst och en bänk med gatukonst. Det bjuds på kultur på två sommarplatser på Kungsholmen.

  • Publicerad 13:17, 4 jun 2021

Nu har stadens sommargågator och pop up-parker kommit på plats för säsongen. Och även i år lockar staden med kulturinslag på flera håll. På Kungsholmen har konst- och designkollektivet Swedish Girls, som består av Mira Bergh, Josefin Zachrisson, Matilda Ellow och Julia Jondell, skapat två nya inslag. På Bergsgatan är det en bänk som graffitikollektivet Boys har målet som är tänkt att vara en ”visuell diskussion om vad som tillåts vara konst” och ”vilka som får ta plats i det offentliga rummet” enligt ett pressmeddelande.

Här är ALLA sommargågator och sommartorg i Stockholm 2021

Vid Holger Bloms plats har de skapat en scenskulptur som kan fungera som en interaktiv skulptur för barn och vuxna att använda, men också som scen.

För under augusti ska det vara en nod för performancekonst. Först ut är Fatima Moallim och sedan ska fler konstnärer ta plats på scenen under augusti är tanken. Hela programmet med konstnärer och tider släpps i augusti.

Här förvandlas gatan till rena cirkusen

”Det känns spännande att arbeta på en så tillgänglig plats som Holger Bloms plats. Vår scenskulptur är till för interaktion där alla, på olika sätt, får rum att synas och ta plats. Som konst- och designkollektiv värdesätter vi samarbete och till vårt verk på Bergsgatan har vi valt att bjuda in grafittigruppen Boys. För oss är det ett demokratiskt sätt att arbeta, att skapa utrymme för fler tankar och möten som är tillåtande.” uppger Swedish Girls i ett uttalande.

Sverige firar 100 år av demokrati i år vilket även är sommarutställningens tema. Utställningarna pågår till 12 september

Ingen cirkus i år – men nästa

Förra året körde Il Caffé en gratis cirkus för både små och stora vid pop up-parken vid Bergsgatan vilket var en succé enligt kafeägaren Magnus Jökulsson. Det blir däremot inte av i år, men de siktar för fullt på att vara tillbaka nästa år hälsar han.