Det är millimeterprecision som gäller när Viktor Westerlind skapar sina smårätter. ”Det svåraste är få dem exakt likadana” säger han. Foto: Ulrika Lind

Perfektionister tävlar i kokkonst

Med pincett och millimeterprecision skapar de tapas, petit fourer och förrätter. I oktober ska det svenska landslagets matkonst falla OS-juryn i smaken. – Det är tävlingen som alla vill vinna, säger konditorn Johan Sandelin.

  • Publicerad 12:56, 16 sep 2012

Över petit fourerna ligger små välvda, spritsade chokladsträngar. De är nästan lika tunna som hårstrån. En lite för varm lampa och de skulle smälta direkt, att vara darrig på hand är inte att tänka på.

– Jag använder en pincett för att få dem på plats, säger Johan Sandelin.

Han är konditor och Sköndalsbo. Det är förmiddag och han har varit uppe hela natten och genrepat inför Culinary Olympics, OS i matlagning, som avgörs i Tyskland i början av oktober. Den prestigefyllda tävlingen har 110 år på nacken. Sverige har tagit två guld tidigare och är favorittippat.

Som segrare i ”Årets kock” 2012 är Liljeholmsbon Klas Lindberg van vid tävlingsmomentet. Nu ser han fram emot att tävla tillsammans med ett lag.

– I en tävling som ”Årets kock” är man ganska ensam och utsatt. Här får man utvecklas och kämpa tillsammans med sina lagkamrater. Alla delar med sig av sina erfarenheter, ingen sitter inne på några hemliga knep.

Bakom honom står det ”Kalla bordet” uppdukat, som är det ena tävlingsmomentet som landslaget tävlar i. Här är det enbart det visuella som står i fokus.

– Det estetiska är jätteviktigt i matlagning. Jag vill att man ska tänka ”Gud, så gott det där ser ut”.

Hur gör man sin mat lite snyggare?

– Istället för att trycka ihop allt i mitten av tallriken kan man använda hela. Men lämna två centimeter runt kanten. Då blir det lätt och luftigt och man ser vad det är. Sedan funkar det alltid att ringla lite olivolja, använda flingsalt och rivet citronskal.

Temat för landslagets kalla bord är ”Into the wild”. Och precis som inom design och formgivning finns det enligt kocken Viktor Westerlind från Midsommarkransen en svensk stil.

– Det är sparsmakat och inte så vräkigt. Vi jobbar mycket med färg, det ska kännas fräscht. Andra länders bidrag är ofta lite mörkare och murrigare. Några kanske tycker att vi är tråkiga. Det här är verkligen en bedömningssport, så vi får se hur juryn tänker.

Fakta

Sverige skickar elva kockar till Tyskland

OS i matlagning, eller ”Culinary Olympics”, avgörs i Erfurt i Tyskland den 5–10 oktober.

Det svenska landslaget består av elva kockar och konditorer.

Från söderort medverkar Johan Sandelin, Viktor Westerlind och Klas Lindberg.

Det svenska laget tävlar i två klasser, det kalla bordet och varmköket.

Visa merVisa mindre