Pensionärshäng på ungdomsgården i Bagis

Dags att gå i pension och plötsligt är all arbetstid ledig tid. Då kan föreningsliv rädda från rastlöshet och identitetskris. Mitt i hänger med ett gäng 70-åringar till ungdomsgården där de ses och spelar pingis och biljard en gång i veckan.

  • Publicerad 10:17, 30 mar 2017

Torsdag förmiddag. På ungdomsgården I Bagishuset på Byälvsvägen har mammaträning precis slutat och medan mammorna klär på sina bebisar, anländer ett gäng pensionärer med träningsbag.

På den ena sidan av rummet står ett pingisbord. På den andra ett klarrött biljardbord. I dag är de fyra som har kommit hit.

– Jag ser verkligen fram mot varje torsdag, säger Nackabon Ralph Baur och plockar fram pingisrack och boll. Bollar lite innan han servar.

– Men snygg underskruv, säger motståndaren Leif Johansson som har bott i Bagarmossen sedan 1979. Då fanns inte Byälvsvägen. Stadsdelen har både förtätats och föryngrats sedan han flyttade ut hit.

– Det är kul, annars skulle det kännas rätt dött här nu. Men med alla nya familjer och studenter får får området nytt liv.

Biljard- och pingisträffarna i Bagishuset har har de haft i tre år nu. Det började med ett gäng äldre som hade lust att röra på sig. Både pingis och biljard lockade. Lätt rörelseschema och båda aktiviteter som funkar fast man är lite äldre men ändå svettigt.

Jag har aldrig lärt känna så mycket folk här i området som jag har sedan jag blev pensionär.

Leif Johansson

 

Leif Johansson visar sin medhavda pingisracket med initialerna L.J. Det är halvlek och dags att byta. Ove Åsman och Leif Larsson lämnar köer och klot och plockar fram sina pingiskit. Att vara fysiskt aktiv har blivit lite av en innegrej bland äldre tror Leif Johansson.

– Det är jättemånga som gymmar, yogar och sportar, säger han.

Annars finns kanske en bild av att många pensionärer inte har någonting att göra?

– Ja det finns ju också. Min pappa var en sådan, han satt av tiden. Men jag vill vara aktiv, jag blir glad av det.

Det håller alla med om. Det lokala medlemskapet i pensionärernas riksförbund, PRO har gjort att de fått många nya vänner.

– Jag har aldrig lärt känna så mycket folk här i området som jag har sedan jag blev pensionär, säger Leif Johansson.

Vad var svårast med att bli pensionär?

– Det är en jätteomställning helt klart. Och de som har levt för sina arbeten och gått upp i det får problem när de går i pension, de får nog en slags identitetskris eftersom jobbet varit en sådan stor del av vardagen. För mig tog det ett tag att komma ner i varv och acceptera att jag inte skulle gå till arbetet.

Det kan bli lite att man rullar tummarna och saknar att ha en roll eller en uppgift. Men samtidigt är det lyxigt att kunna styra över all sin tid.

Ove Åsman

 

Ove Åsman tycker att en svårighet är att man har mer kapacitet än saker att göra.

– Det kan bli lite att man rullar tummarna och saknar att ha en roll eller en uppgift. Men samtidigt är det lyxigt att kunna styra över all sin tid och bestämma helt själv.

Oftast är de omkring sex, sju stycken som kommer hit och spelar. Men inga damer är med.

Är aktiviteterna könsuppdelade generellt?

– Nej det är både och, vissa är blandade andra mer uppdelade. Kanske är våra damer mer för att sköta om än vad damerna är i dag? Det är nog en generationsgrej. Vi blev uppfostrades så, säger Leif Johansson.

Han är tyst en stund.

– En viktig fråga i dag är ju att fattigpensionärerna blir fler och fler. Och det märks jättetydligt att fler kvinnor har hamnat där eftersom de jobbat mindre eller inte alls, det är sorgligt, säger han.

Kaffet är klart. En plastförpackning med citronmuffins har åkt fram. Rykande koppar och småprat om gamla och nya tider.

Blir det konflikter ibland när ni spelar?

– Nej nej vi har knappt några regler. Det är mest en social grej, säger Leif Larsson, en av de som varit med sedan starten.

– Vi spelar pingis och biljard, dricker kaffe och löser världsproblem, säger han och skrattar.