Kommunstyrelsens ordförande i Täby, Erik Andersson (M), tar emot namninsamlingen från den ideella föreningen Goda Grannar. Foto: Åsa Sommarström

Pensionärer i Täby i protest – kräver sänkta hyror

Flera pensionärer på ett seniorboende i Täby kräver sänkta hyror. 110 personer har skrivit på en namnlista som har lämnats över till kommunen. – Vi vill se en kraftig sänkning av hyran, eller att kommunen tar över verksamheten, säger George Barré som bor i huset.

  • Publicerad 17:00, 4 dec 2019

På seniorboendet Kullagränd i Täby är pensionärer missnöjda med att de betalar för höga hyror. Georg Barré som bott där i nio år berättar att han betalar 8 500 kronor för sin bostad.

– Jag blir nästa utskrattad när jag berättar för folk hur mycket jag betalar. Att de tycker att det är dyrt.

Pensionärerna vill också ha bättre dialog

Barré, Lars Hallgren, Per Bergenholm och Marga Demsell samlades vid kommunhuset i Täby på tisdagen för att lämna över en lista med 110 namn till kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) och kommunalrådet Hans Ahlgren (L).

Pensionärerna är en del av den ideella föreningen Goda Grannar och listan är en protest mot hyresvärden Akelius. De som skrivit på den vill att kommunen tar över verksamheten eller att Akelius sänker hyrorna.

– Jag tänker på damerna i huset, som är änkor och varit hemmafruar. De har det tufft, säger Barré.

Framför allt saknar pensionärerna en dialog med Akelius. De berättar att de försökt kontakta hyresvärden men att de aldrig får något svar.

Hans Ahlgren (L), Per Bergenholm, Marga Demsell, Lars Hallengren, Erik Andersson (M) och Georg Barré.

Alliansen ska ta upp frågan med Akelius

Både Erik Andersson och Hans Ahlgren välkomnar protesten från pensionärerna.

– Vi tar till oss av kritiken och ska framföra den till Akelius. Vi från kommunen förväntar oss att Akelius har en dialog med hyresgästerna, säger Andersson.

Däremot har Täbyalliansen inga planer på att ta över hyresverksamheten från Akelius, inte heller någon plan på att starta ett eget hyresbolag.

Föreningen: Täby har högst hyror i landet

Akelius har under åren renoverat lägenheter på Kullagränd, vilket har lett till en hyreshöjning. Goda Grannar har jämfört Akelius hyror i landet och menar att Täby har de högsta i landet.

Pensionärerna protesterar också mot ljudet från renoveringen av lägenheter som har hållit på i tre år.

Så många pensionärer lever i fattigdom i Täby

Flera får knappt ihop det ekonomiskt

Marga Demsell, som bott på Kullagränd i tolv år, berättar att flera som bor där har svårt att få vardagen att gå ihop. Hon bor i en lägenhet som inte är renoverad och betalar 5 800 kronor i hyra.

– Jag klarar mig. Det är värre för dem som bor i nyrenoverade lägenheter.

– Jag känner en kvinna som har 8 000 i pension och en hyra på 7 500. Hon har då 500 kronor kvar att leva på hela månaden, efter att hon har betalat alla andra räkningar. Hon får hyresbidrag, men det räcker ju inte.

Akelius tänker inte sänka hyrorna

Akelius har inte några planer på att sänka hyrorna. Daniel Goldman, chef för Akelius i Stockholm norra, skriver i ett mejl till Mitt i att det finns en stor efterfrågan från hyresgäster att uppgradera lägenheterna.

”Vi påtvingar inte hyresgäster en högre lägenhetsstandard utan uppgraderar bara vakanta lägenheter. Vi tvingar aldrig någon hyresgäst från sitt hem”, skriver han.

Vill ha en bra dialog med boende

Goldman skriver att deras ambition är att ha en bra dialog med boende och beklagar om renoveringarna stör.

”Men vi kan inte underlåta att underhålla och renovera våra fastigheter. I sådana fall kan ingen bo i dem till slut”, skriver han.