Krig, lågkonjunktur, skenande priser och klimatkris. Omvärldsläget kunde varit stabilare för de studenter som springer ut i juni. Men treorna Anaztacia Stening och Jennifer Reyes som Mitt i möter på Tyresö gymnasium två månader innan examen har mycket roligt att se fram emot.

Sedan några år tillbaka erbjuds eleverna att genomföra delar av sin praktik i årskurs 3 utomlands. Anaztacia och Jennifer är två av de åtta utvalda eleverna i år som snart ska få åka till Tyskland i fyra veckor.

– Vi kommer bo cirka två timmar utanför Berlin och både få upptäcka landet och praktisera inom våra yrken. Det känns lite nervöst men jättekul att bli utvald, säger Jennifer Reyes.

Tyresö gymnasium är kommunens enda gymnasieskola och erbjuder flera olika yrkesförberedande program. Anaztacia och Jennifer går båda hantverksprogrammet – Anaztacia med inriktning stylist och Jennifer frisör.

Större chans att få jobb

Inför slutspurten av gymnasietiden väntar även en hel del plugg när gymnasiearbeten ska skrivas klart och diplom delas ut.

– Jag gör ett delprov på allt jag lärt mig under utbildningen, klarar jag det får jag ett gesällbrev som är frisörbranschens yrkesbevis och gör att jag lättare får jobb och högre lön sen, säger Jennifer.

Anaztacia ska få diplom för utbildad make-up artist, hårstylist, klädstylist och nagelteknolog.

Båda tycker att det är en fördel att gå en yrkesförberedande linje, eftersom chanserna att få jobb direkt efter skolan ökar.

– Planen för de flesta är att få jobb via sin praktik. Är man motiverad och visar att man kan så får man ofta vara kvar. Jag vill fortsätta jobba inom smink och naglar, mest med naglar, säger Anaztacia.

Jennifer Reyes har velat bli frisör ända sedan hon var liten. Varje tisdag och torsdag har hon egna kunder i skolans frisörsalong.

Jennifer Reyes har velat bli frisör ända sedan hon var liten. Varje tisdag och torsdag har hon egna kunder i skolans frisörsalong.

Pekka Pääkkö

Utseendefixerad bransch

Generationen som nu tar studenten kallas generation Z. De har levt i en högkonjunktur och haft smartphones i stort sett från födseln i en ganska konfliktfri tid. Både Anaztacia och Jennifer är övertygade om att deras uppväxt präglats av både oro och press.

– Det är en generation fylld av normer där det enda som spelar roll är pengar och utseende. Det ställs så höga krav på hur man ska se ut och vara, speciellt på unga tjejer. Är du inte på ett visst sätt blir du inte accepterad av samhället, säger Jennifer.

De har båda valt en utseendefixerad bransch, men tycker inte att de själva bidrar till den stora utseendehetsen de beskriver.

– Det är inget fel att man vill sminka sig, det som är fel är att samhället sätter press på kvinnor att de måste. Sen är inte smink eller naglar bara till för att fixa till något eller för att bli fin. För mig är det mer ett hantverk, typ som konst, säger Anaztacia.

Anaztacia Stening och Jennifer Reyes går båda hantverksprogrammet på Tyresö gymnasium, som har Stockholms bredaste stylistlinje.

Anaztacia Stening och Jennifer Reyes går båda hantverksprogrammet på Tyresö gymnasium, som har Stockholms bredaste stylistlinje.

Pekka Pääkkö

Nya tider för generation Z

När de nu går in i vuxenlivet är det till en tillvaro som också är präglad av lågkonjunktur, höga el- och matpriser och ett krig i närområdet.

– Jag är taggad men det känns också läskigt, man har ju alltid gått i skolan. Och speciellt nu i och med kriget har jag varit rädd och nervös för vad som väntar där ute. Det kommer bli en stor förändring och jag tror att man mognar jättemycket, säger Jennifer Reyes.

– Det är en ganska tuff bransch och i dessa tider kanske inte lika många har råd att fixa naglarna eller håret. Men jag är mest taggad på att bara få börja jobba och tjäna mina egna pengar. Det är beviset att skolan varit till hjälp och allt slit till slut har lönat sig, säger Anaztacia Stening.