Pendlare positiva till utökad båttrafik

Från och med 20 augusti utökas turtätheten i rusningstrafik på linje 80 mellan Nacka strand och Nybroplan. Beskedet får tummen upp av pendlarna på sträckan.

  • Publicerad 16:33, 28 jun 2018

Kvarnholmens brygga torsdag klockan 08.27. Sjövägen lägger till och pendlarna kliver ombord.

I rusningstrafik har linje 80 för tillfället 20-minuterstrafik. Men till höstens tidtabell blir det ändring på det. Från och med 20 augusti kommer 15-minuterstrafik att gälla mellan klockan 07-09 och 15-18 på vardagar. Utökningen gäller till att börja med Sjövägens inre del, sträckan Nacka strand–Nybroplan.

– Det är jättebra. Det är många som bor här på Kvarnholmen och båten är ett enkelt och trevligt sätt att ta sig till jobbet, säger Jesper Tudeen som nästan varje dag tar linje 80 mellan Kvarnholmen och Allmänna gränd.

Vid Saltsjöqvarns brygga går Anna Granström ombord. Hon pendlar till Nybroplan flera gånger i veckan. Även hon är positiv. Förhoppningsvis kan den utökade turtätheten bidra till att Anna och andra båtpendlare slipper trängseln som kan uppstå på morgnarna.

– Vissa turer, särskilt på morgonen mellan klockan sju och åtta, kan det vara så fullt att man inte kommer med, det har hänt några gånger, säger Anna Granström.

Anna Granström tar ofta båten till jobbet. Foto: Stefan Källstigen

Trevlig resa

Torsdagsmorgonen är ovanligt fin: 25 grader, stiltje och blå himmel. Sjövägen är eldriven och susar tyst på vattnet. Nästan alla resenärer sitter i solen på övre däck.

– Elbåten är min favoritbåt. Det här är ett fantastiskt sätt att ta sig till jobbet, inte minst den här tiden på året, säger Gitte Strindlund som båtpendlar dagligen.

Vad tycker du om att turerna utökas till 15-minuterstrafik?

– Det är jättebra, säger Gitte Strindlund.

Gitte Strindlund passar på att läsa på väg till sitt jobb på Nybroplan. Foto: Stefan Källstigen

Londonbon Rob Clarke arbetar för tillfället i Stockholm. Att pendla med båt är nytt för honom.

– Det finns inget bättre, jag är van vid de värsta t-banelinjerna i London, säger han.

Går det inte att båtpendla i London?

– Det finns båtar vid Themsen som man kan ta, men Londonbor är för stressade för det, säger Rob Clarke.

Rob Clarke slappnar av i solen. Foto: Stefan Källstigen

Fakta

Utökad turtäthet på linje 80

Trafikförvaltningen vill möta resenärsutvecklingen på linje 80 och har därför beslutat att utöka linjens turtäthet i rusningstider. Förändringen börjar gälla 20 augusti.

Linje 80 Sjövägen går mellan Frihamnen och Nybroplan. Däremellan passerar den Lidingö/Dalénum, Nacka strand, Blockhusudden, Kvarnholmen, Finnboda hamn, Saltsjöqvarn och Allmänna gränd.

När turerna till hösttidtabellen utökas från 20- till 15-minuterstrafik gäller det till att börja med sträckan Nacka strand – Nybroplan. Chansen är stor att hela linje 80 framöver kommer att få utökad turtäthet.

Källa: Trafikförvaltningen/SL
Visa merVisa mindre

Vid kajen på Nybroplan stiger båtpendlarna av…

…och Sjövägen laddar för nästa resa.